Trupele militare ruse (GOTR – grupul operativ de trupe ruse) care staționează ilegal pe teritoriile ocupate în regiunea de Est a Republicii Moldova au încercat din nou forțarea Nistrului. Misiunea OSCE în Moldova este îngrijorată.

Militarii ruși dislocați în regiunea transnistreană își testează TAB-urile-amfibie în fiecare an (deja al patrulea an la rând) în cadrul unor pretinse aplicații militare despre care autoritățile constituționale de la Chișinău nici măcar nu sunt înștiințate.

La 13 august, pe site-ul oficial al Districtului Militar Vest al Ministerului rus al Apărării a apărut informaţia precum că GOTR (grupul operativ de trupe ruse), dislocat în regiunea transnistreană, și-a pregătit maşinile de luptă pentru eventuale aplicaţii cu traversarea barierelor de apă.

Ministerul Apărării de la Chișinău a cerut de fiecare dată trupelor GOTR să se abţină de la astfel de manevre provocatoare, dar a fost ignorat.

Potrivit Delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control, în dimineața zilei de 14 august, pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din s. Târnauca, raionul Slobozia și în apropiere de podul de pietoni peste râul Nistru din or. Tiraspol, a fost stabilită concentrarea tehnicii blindate de tip TAB (,,БТР70”) și a unor autocamioane militare fără numere de înmatriculare și însemne de apartenență. Tehnica și echipamentul militar special au fost observate intrând în apele râului Nistru.

Chișinăul, împiedicat să facă verificări

Comandamentul militar al Contingentului Forțelor de Menținere a Păcii al Republicii Moldova a inițiat măsuri de verificare a locației, însă, șefului militar superior al Forțelor de Menținere a Păcii din partea Moldovei i-a fost interzis accesul la fața locului de către persoane necunoscute, acesta fiind nevoit să solicite intervenția grupului de observatori militari. La sosirea acestora, blindatele și camioanele rusești deja plecaseră.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control precizează că patrula militară a GOTR se află ilegal în Zona de Securitate, fără acordul Comandamentului Militar Unificat. Chișinăul califică acțiunile militarilor ruși ca fiind „provocatoare şi sfidătoare”: „Aceste acțiuni încalcă mecanismul existent de asigurare a regimului în Zona de Securitate, dar și cel al desfășurării misiunii de pacificare”, a reacționat Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

La rândul lor, experții în problema transnistreană de la Chișinău atenționează că săptămâna trecută GOTR, în comun cu trupele paramilitare separatiste, au desfășurat aplicații militare de mare anvergură pe poligoanele din regiunea transnistreană. Manevrele militare au fost mediatizate chiar de către Statul Major al Districtului Militar Vest al Ministerului rus al Apărării.

OSCE, împiedicată să monitorizeze

Misiunea OSCE în Moldova a difuzat un comunicat în care își exprimă îngrijorarea cu privire la exercițiile militare cu forțarea râului, desfășurate în Zona de Securitate de către Grupul Operativ de Trupe Ruse pe 14 și 15 august. În conformitate cu mandatul său, Misiunea OSCE și-a trimis echipa în partea respectivă a Zonei de Securitate pe 14 și 15 august, însă echipa a fost obstrucționată să monitorizeze pe deplin exercițiile.

Conform Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, exercițiile militare în Zona de Securitate trebuie să fie autorizate de către CUC, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz.

Anul trecut, tot la începutul lunii august, blindatele rusești au forțat Nistrul în preajma localității Ternovca, raionul Slobozia. Presa transnistreană scria atunci că civilii i-au întâmpinat la țărm pe militarii ruși cu flori „ca pe niște învingători”, după ce "au lichidat cu succes inamicii de pe malul drept”.

Rușii fac ce vor în Transnistria

FOTO: protv.md 

Anul acesta, în lunia iunie, a doua zi după ce Adunarea Generală a ONU a votat, la solicitarea Chișinăului, o rezoluție privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării,Rusia și-a scos blindatele pe străzi, în Transnistria . Mașinile de luptă ale GOTR s-au deplasat neautorizat spre depozitul de muniții de la Cobasna (Râbnița), însoțite de automobile speciale ale structurilor transnistrene de miliție.

Aflat la Moscova în luna ianuarie 2017, președintele moldovean Igor Dodon a elogiat rolul militarilor ruși din autoproclamata republică transnistreană în asigurarea păcii la Nistru. El s-a referit la pacificatorii ruși, nu la militarii GOTR. Mai mult, în iulie 2017, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii la Nistru, Dodon a vrut să decoreze, cu distincții de stat ale Republicii Moldova, militari din trupele de pace ruse și din forțele separatiste transnistrene. A renunțat, însă, urmare a reacției dure a societății civile.

DW