La o lună de la căderea regimului Plahotniuc, urmare a presiunilor publice, procurorul general Eduard Harunjen a demisionat. Președintele Igor Dodon i-a acceptat cererea de demisie imediat.

Harunjen nu a așteptat să fie demis de șeful statului după ce marți, Parlamentul a aprobat o hotărâre prin care a constatat că procurorul ar fi fost numit ilegal în funcție și i-a cerut lui Igor Dodon să-l demită prin decret.

Eduard Harunjen și-a motivat decizia prin faptul că procedura prin care urma să fie demis ar fi dus la „lovirea de nulitate” a actelor semnate de Harunjen și adjuncții săi în perioada în care aceștia au fost în funcții.

„Întru curmarea riscurilor de ordin juridic provocate de hotărârea de marți a Parlamentului, una evident ilegală și anticonstituțională, dar și pentru a proteja imaginea Procuraturii Generale și munca întregului corp de procurori, îmi anunț demisia”, se arată într-un mesaj emis de procuror.

În cererea de demisie transmisă președintelui el menționează însă, că demisionează din motive de sănătate „ceea ce are drept consecință imposibilitatea exercitării plenipotențiare a atribuțiilor funcționale”.

În legătură cu aceasta, președintele Dodon a reiterat că nu va accepta numirea în funcția de procuror general a unei persoane din afara țării (care nu are cetățenia Republicii Moldova) și că aceasta trebuie să aibă experiență în organele Procuraturii, să fie integru și capabil să restabilească buna imagine a instituției, asigurând, prin supremația legii, investigarea multiplelor ilegalități, inclusiv a celor comise în trecut.