Procuratura Anticorupție a anunțat reținerea pentru 72 de ore a președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță. Mai întâi acesta a fost audiat în temeiul depistării în cadrul perchezițiilor biroului și domiciliului acestuia a obiectelor de natură să confirme bănuiala rezonabilă privind comiterea faptei de îmbogățire ilicită.

Procurorii argumentează aplicarea măsurii de reținere prin faptul că președintele CSJ ar putea profita de statutul său și influența alte persoane care urmează a fi audiate în cadrul urmăririi penale.

Druță a fot audiat după ce, la 24 septembrie, CSM a dat curs demersului procurorului general privind ridicarea imunității. În aceeași zi, Procuratura Anticorupție și CNA au efectuat percheziții în biroul acestuia de la CSJ. Marți, 1 octombrie, Druță a depus la Consiliul Superior al Magistraturii cerere de demisie.

Dosarul de îmbogățire ilicită a fost pornit de procurorul general interimar la 23 septembrie, în baza unei informații furnizate Procuraturii de Serviciul Informații și Securitate, care denotă „o discrepanță esențială” între veniturile legale declarate și proprietățile dobândite de membrii familiei Druță între 2016-2019.