Luni a primit 30 de zile de arest preventiv și a fost anunțat în urmărire internațională de către autoritățile moldovene sub acuzația de spălare de bani, iar până în seară ar fi fost reținut de serviciile secrete ucrainene. Este vorba de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Cu câteva ore înainte de a fi reținut, Platon a reușit să acorde un interviu în care a vorbit despre interesul oligarhului Vlad Plahotniuc, care controlează puterea în Republica Moldova, de a-l anihila. El l-a acuzat frontal pe Plahotniuc că ar sta în spatele celebrului „jaf al secolului” produs în Republica Moldova. Platon crede că a fost anunțat în căutare de către autoritățile moldovene de anchetă, subordonate lui Plahotniuc, pentru a nu putea merge în străinătate la discuții cu procurorii străini și cu organele de anchetă din străinătate și a promis că va dezvălui cu probe detalii despre implicarea lui Plahotniuc în „jaful secolului” la o conferință de presă pe care nu a mai reușit să o susțină.

                                 Reținerea lui Veaceslav Platon în Ucraina / FOTO: Facebook, Vitalie Eșanu

„Plahotniuc a aflat că eu am oferit mai multă informație despre furtul miliardului organelor de drept din mai multe țări și despre multe alte ilegalități comise de el. De aceea, consider că acest dosar este unul fabricat, bazat pe unele declarații făcute de Ilan Șor (aflat deja în arest) și ghidat de Vlad Plahotniuc. Sunt de acord să fiu audiat de procurori prin intermediul unei conferințe video, care să fie înregistrată și la care jurnaliștii să aibă acces liber”, a declarat luni Veaceslav Platon înainte să fie arestat.

Potrivit unui mesaj plasat pe Facebook de către Procuratura Generală din Kiev, suspectul (numele căruia nu apare în comunicat) a fost reținut în modul prevăzut de Codul de procedură penală în vederea arestării și extrădării ulterioare în Republica Moldova pentru tragerea la răspunderea penală privind comiterea infracțiunilor prevăzute de articolele 243, alin. 3 (frauda bancară) și 190, alin. 5 (spălare de bani) din Codul penal al Republicii Moldova. De asemenea, persoana menționată este verificată de către organele legii din Ucraina cu privire la posibila implicare în comiterea unui număr de infracțiuni pe teritoriul Ucrainei. 

Procuratura Anticorupție de la Chișinău susține că Veaceslav Platon ar fi delapidat „Banca de Economii” de resurse financiare și ar fi fost implicat în scheme de spălare a banilor. Mai exact, omul de afaceri ar fi beneficiat de aproximativ 800 de milioane de lei în urma obținerii unor credite neperformante. Platon neagă acuzațiile și spune că nu a beneficiat niciodată de credite de la BEM. Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că chiar dacă banii au fost transferați în state precum Letonia sau Marea Britanie, o bună parte din aceștia vor putea fi recuperați.

Într-o investigație jurnalistică finanțată de „Organized Crime and Corruption Reporting Project", sunt arătate legăturile mai multor magistrați moldoveni cu Veaceslav Platon de numele căruia sunt legate numeroase scandaluri financiare.

„Am un conflict cu domnul Plahotniuc, unul destul de dur, care continuă din februarie 2014. Plahotniuc nu are nevoie ca martorii infracțiunilor comise de el să fie în libertate, mai ales cei care au dovezi în privința participării lui atât la furtul miliardului, cât și în cadrul altor infracțiuni anterioare. Vorbesc despre deposedarea lui Victor Ţopa şi Viorel Ţopa de acțiuni la Banca de Economii, cazul Victoriabank, ASITO, dar și altele”, a menționat Platon.

„Eu voi începe să colaborez cu organele internaționale de drept, instituțiile europene și americane, pentru a dezvălui detalii despre furturile și infracțiunile comise de el (n.r. Vlad Plahotniuc). Voi dezvălui și structura puterii din Republica Moldova, cum este organizată și cum funcționează”, a spus Platon.

Vlad Plahotniuc nu a reacționat la acuzațiile aduse. 

Pe de altă parte, fostul premier Ion Sturza vorbește într-o postare pe Facebook despre răfuiala dintre controversații oameni de afaceri Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon. Potrivit lui Sturza, acum, lupta între cei doi se dă pentru controlul asupra „fluxurilor financiare”, venite în urma spălărilor de bani care se fac prin intermediul sistemului bancar din Moldova.

Este vorba de „sume enorme - în 2013-1014 cam 20 de miliarde USD. În 2015 (după scandalul de la BEM) încă vreo 10 miliarde USD”, susține Sturza.

„Pentru ca schema să meargă brici, de-a lungul anilor, s-au schimbat legislația, hotărâri de guvern, decizii și regulamente BNM, chiar și hotărâri ale Curții Constituționale! Coordonarea s-a făcut la nivel de conducere a Băncii Naționale a Moldovei. Au fost implicați zeci de oameni în bănci, justiție...”, a mai dezvăluit fostul premier.

„Platon e doar o mică piesă în acest joc de masculi. În spatele lui stau potențe uriașe. Lucru care cred că se va vedea în zilele următoare... Sincer, e de speriat”, a conchis Ion Sturza.