Fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat pe Facebook că și-a depus mandatul de deputat. El a părăsit Republica Moldova cu puțin timp înainte ca guvernul pe care îl controla să demisioneze.

Plahotniuc și-a argumentat decizia prin faptul că toate instituțiile statului ar fi fost politizate și s-ar afla sub influența crescândă a Rusiei, prin intermediul Partidului Socialiștilor: „Moscova a preluat instituțiile strategice ale statului”, susține Plahotniuc.

El a mai spus că nu-și mai poate îndeplini obligațiile față de electoratul din Nisporeni, circumscripția în care a candidat și a câștigat alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Plahotniuc și-a dat demisia pe Facebook după ce Comisia juridică numiri și imunități l-a desemnat pe secretarul general al Președinției pentru funcția de șef al Centrului Național Anticorupție, iar marți, 30 iulie, Dumitru Robu a fost propus pentru funcția de procuror general interimar.

Luni, Ministerul de Interne al Federației Ruse a cerut unui tribunal să emită mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc, bănuit de participare la o amplă schemă de spălare de bani numită în presă „Laundromatul rusesc”. Potrivit agenției TASS, poliția rusă i-a învinuit în februarie pe Plahotniuc și pe omul de afaceri Veaceslav Platon de organizarea „spălării” a 37 de miliarde de ruble prin băncile moldovene. În iunie, autoritățile ruse i-au adus lui Plahotniuc o acuzație nouă, aceea că ar fi făcut trafic de droguri împreună cu fostul deputat PDM Constantin Țuțu.