Partidul „Servitorul Poporului”, condus de președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, a adunat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare anticipate desfășurate duminică, 21 iulie - 44%. Blocul opoziţiei, care promovează apropierea de Rusia, se află pe locul al doilea. Așa arată rezultatele exit-pollurilor. Este puțin probabil însă ca acesta să aibă majoritatea urmare a repartizării voturilor partidelor care nu au acces în Legislativ. Zelenski a anunțat că este gata pentru o alianță cu Partidul „Vocea”.

Potrivit sondajelor realizate la ieșirea din secțiile de votare, 5 partide ar accede în rada Supremă de la Kiev: „Servitorul Poporului” cu 44%, Platforma de opoziție „Pentru Viață” – 11,5%, Partidul „Solidaritatea Europeană” al fostului președinte Petro Poroșenko – 9%, formațiunea Iuliei Timoșenko – 7,6% și Partidul „Vocea” – 6,3%.

Agenția oficială de presă de la Kiev, „Ukrinform” scrie că Zelenski deja a chemat Partidul „Vocea” la crearea unei coaliții majoritare.

Entuziasmul alegătorilor nu a fost mare - ceva mai mult de 45%, fiind sub așteptări. La aceste alegeri sunt aleși doar 225 din cei 424 de deputați ai Radei Supreme, adică cei aleși pe liste de partid, nu și cei din circumscripțiile uninominale. Participarea a fost mai mică decât la alegerile prezidențiale din martie și aprilie, când 62% din ucraineni au votat.

În Ucraina au avut loc alegeri parlamentare anticipate, cu aproximativ trei luni înainte de cele ordinare, după ce noul președinte Vladimir Zelenski a dizolvat Rada Supremă în care fostul șef al statului ucrainean, Petro Poroșenko,  deținea o majoritate confortabilă.

Zelenski a spus că una din primele priorități ale noului parlament trebuie să fie anularea imunității deputaților, deoarece este „generatoare de corupție”.