Premierul Sorin Grindeanu și cei 26 de miniștri au depus miercuri seară jurământul în fața președintelui României, Klaus Iohannis. „Livrați ce ați promis în campania electorală”, le-a cerut președintele membrilor guvernului.

Sorin Grindeanu a prezentat programul de guvernare în plen.

„Eu vă propun astăzi o altă țintă care, în opinia mea, le include pe toate celelalte (din programul de guvernare): România normală. Vă propun și îmi propun ca la finalul mandatului pe care mi-l încredințați astăzi, dacă veți vota în favoarea guvernului, să avem o altă țară, în care oamenii să trăiască bine și să se bucure de aceleași drepturi și libertăți. Acesta ar trebui să fie obiectivul principal al viitoarei guvernări. Îmi doresc o țară normală, în care lucrurile să fie așa cum trebuie să fie, în care anormalul să fie o excepție, și nu o regulă”, a spus premierul desemnat.

295 de voturi pentru și 133 de voturi împotrivă. Acesta este rezultatul votului din Parlament. Guvernul premierului Sorin Grindeanu a fost învestit. 

„Din acest moment, dumneavoastră sunteți Guvernul României. Aveți o misiune grea, aveți de îndeplinit promisiuni complicate. Trebuie să livrați ceea ce a fost promis în campania electorală”, și-a început discursul președintele Klaus Iohannis, referindu-se la multiplele scăderi de taxe și impozite și creșterea salariilor în același timp.

„Eu vă doresc să aveţi un mandat de succes, românii îşi doresc să aibă un guvern de succes. Câteva lucruri însă cred că se aşteaptă de la dumneavoastră, cel puţin eu le aştept şi cred că sunt în asentimentul românilor cu aceste aşteptări. Aştept să păstraţi clară, vizibilă şi declarată orietarea euro-atlantică a României, să întăriţi poziţia României în cadrul NATO şi al UE. Eu aştept şi mulţi aşteaptă să faceţi tot ce se poate să sprijiniţi o justiţie independentă în România. Asta înseamnă întărirea statului de drept. Aţi jurat să faceți tot ce puteţi pentru o democraţie matură în România. O democraţie fără stat de drept nu ne putem imagina în Europa. Aştept şi aşteptăm cu toţii”, a mai spus Klaus Iohannis.

La final, președintele i s-a adresat și președintelui PSD, Liviu Dragnea: „Domnule Dragnea, aflarăm de la televizor ca sunteţi singurul care cunoaște programul din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i si pe ei”, a încheiat Iohannis discursul pe care l-a ținut după depunerea jurământului de către membrii guvernului.

Detalii pe EurActiv.ro