Partidul Popular European (PPE) condamnă decizia Parlamentului de la Chișinău de a schimba sistemul electoral și neglijarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.
 
"Este o rușine că majoritatea parlamentară a ales astăzi, pentru cetățenii Moldovei, autoritarismul - nu democrația, corupția - nu transparența, haosul - nu statul de drept. Este regretabil că 74 de membri ai Parlamentului au ales să consolideze autocrația Partidului Democrat, cu liderul său Plahotniuc, și a socialiștilor în loc să apere interesele poporului", a declarat președintele PPE, Joseph Daul.
 
"Comisia de la Veneția a avut o recomandare clară - de a nu se schimba sistemul electoral. Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția și preocupările Uniunii Europene. Au mimat niște modificări, dar riscurile pe care le conține noua lege electorală nu au fost omise.
 
Noua lege electorală a fost adoptată subit și într-o manieră opacă, fără a implica nici opoziția, nici societatea civilă. (...) Având în vedere situația gravă și neglijarea de către Partidului Democrat și Partidul Socialiștilor a recomandărilor Comisiei de la Veneția și a condiționalităților UE, PPE solicită Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de Asociere UE-Moldova", a menționat Daul.
 
PPE este cel mai mare și mai influent partid politic de centru-dreapta la nivel european, care în prezent include 79 de partide și parteneri din 41 de țări, președinți ai Comisiei Europene, Consiliul European și Parlamentul European.