Platforma civică Demnitate și Adevăr organizează, joi, proteste în centrul Chişinăului, în timp ce PD îl propune tot pe Vlad Plahotniuc pentru postul de premier, deşi majoritatea nou formată pierde membri. 
 
 
UPDATE 22:00
 
Informatia privind desemnarea lui Păduraru a fost anunțată oficial de președintele Timofti, anunță deschide.md..
 
UPDATE 21:55
 
Președintele Nicolae Timofti a semnat decretul privind desemnarea lui Ion Păduraru, șeful cancelariei prezidențiale, pentru funcția de premier. Declarația a fost făcută de jurnalistul Vasile Botnaru, în studioul IN PROfunzime de la PRO TV Moldova. El a spus că deține informația din surse de încredere și că în scurt timp aceasta va fi confirmată oficial de Președinție. 

Democrații refuză să prezinte semnăturile majorității, solicitate de preşedintele Timofti.

"La acest moment, nu există nici un temei juridic de a revedea decizia majorității luate, o decizie semnată și reconfirmată prin documente care au fost înaintate șefului statului. Mai mult, apreciem că solicitarea de reconfirmare a semnăturilor, pornind de la zvonul unor ezitări neconfirmate, ar putea să ne aducă la o situație absurdă similară cu o eventuală solicitare a Președintelui țării de a reconfimra și voturile deputaților, pentru alegerea sa, în 16 martie 2012”, se arată într-un comunicat remis presei.

UPDATE 18:45

Cei 14 deputaţi care au plecat din PCRM şi au format platforma social-democrată nu îşi retrag semnăturile acordate în susţinerea lui Vlad Plahotniuc la funcţia de prim-ministru, a declarat, pentru Europa Liberă, Sergiu Stati, unul dintre fruntaşii grupului.

UPDATE 17:57

Partidul Popular European din Moldova, condus de Iurie Leancă, afirmă că majoritatea parlamentară "absolută” declarată nu are legitimitate și că presiunile asupra șefului statului sunt inadmisibile, scrie europalibera.org. 

UPDATE 16:46

După ce deputaţii Partidului Liberal Democrat au anunţat că-şi retrag semnăturile pentru susţinerea candidatului la funcţia de premier, Nicolae Timofti a cerut o reconfirmare a numărului de semnături, până la ora 21:00, "în vederea întrunirii condițiilor de formalizare a majorității parlamentare". 

"Majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu identificarea deputaților care o constituie, cu specificarea disponibilității de a susține o candidatură pentru funcția de prim-ministru și cu notificarea oficială în adresa președintelui Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul preşedinţiei. 

UPDATE 16:38

În condiţiile în care "un segment relevant" din populaţie își dorește schimbarea situației din țară prin alegeri anticipate, lucru care reiese din cercetările sociologice la nivel național, Partidul Democrat este "gata să participe la un exercițiu politic de acest fel". 

UPDATE 16:32

Democraţii transmit, printr-un comunicat, faptul că aşteaptă "o decizie pozitivă" din partea preşedintelui. 

"În situația în care președintele Nicolae Timofti nu își va onora obligațiile care îi revin, potrivit Constituției Republicii Moldova, în desemnarea candidatului majorității parlamentare pentru funcția de prim-ministru, Partidul Democrat din Moldova va constata că s-a ajuns într-un blocaj politic și instituțional major, care riscă să se transforme într-o criză politică profundă", se arată în comunicat.


Dacă un astfel de scenariu dramatic se va realiza, atunci se va confirma faptul că declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova este o dorință a unor grupuri de interese politice și economice, o dorință pusă în aplicare de către șeful statului, cu implicarea sa,

susţin democraţii. 

 

UPDATE 16:16

Deputatul socialist Vladimir Ţurcan, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, susţine că în Parlament nu există la ora actuală o majoritate parlamentară, iar cea anunţată pe 11 ianuarie de liderul PD, Marian Lupu, nu poate fi considerată legală.

Ţurcan crede că lipsa majorităţii va fi următorul argument pe care îl va invoca şeful statului pentru a respinge din nou candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier.

UPDATE 16:00

Andrei Popov, ambasadorul moldovean în Austria, a anunţat, pe Facebook, că îşi dă demisia din Consiliul Politic Naţional al Partidului Democrat.

"NOT IN MY NAME. NU SI IN NUMELE MEU. Sper ca cei care au decis în numele întregului PDM să ridice mizele şi să rişte un război politic, să-şi revadă poziţiile şi să propună un alt candidat", a scris diplomatul. 

UPDATE 15:36

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunţat că protestatarii din PMAN pornesc într-un marş pe jos până la reședința prezidențială din strada Nicolae Iorga și unul automobilistic până la reședința de la Condrița a șefului statului, pentru a-l susține pe președintele țării Nicolae Timofti. 

UPDATE 15:11

Preşedintele Nicolae Timofti urmează să ia până la sfârşitul zilei o decizie privind desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru. 

La solicitarea agenţiei IPN, Ion Păduraru, secretar general al Aparatului preşedintelui, a comunicat că la ora 12:00 a expirat termenul dat de şeful statului majorităţii parlamentare pentru a propune un alt candidat la şefia executivului, însă preşedintele poate anunţa decizia până la finele zilei.

UPDATE 14:15

Serviciul de presă al Parlamentului anunță că nu a fost și nu este prevăzută organizarea unei ședințe plenare în cursul zilei de joi. Renato Usatîi susţinuse miercuri că Legislativul s-ar putea întâlni, joi, pentru a-l demite pe preşedintele Nicolae Timofti, în cazul în care nu-l acceptă pe Plahotniuc.

UPDATE 14:00

Fostul candidat Ion Sturza nu a exclus să posibilitatea de a fi desemnat pentru a doua oară. 

"Există așa o variantă. Eu n-aș vrea să mai apar în fața lașilor din Parlament. I-aș trimite imediat în alegeri. Dar dacă ceremonia necesită – de ce nu? Trebuie respectate aparențele. Asta ar fi o variantă pașnică”, a declarat Sturza, la postul TV7. 

UPDATE 13:24 

În aşteptarea deciziei preşedintelui, toţi deputaţii PLDM, în număr de şapte, îşi retrag semnăturile de pe declaraţia de desemnare a lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru, a anunţat vicepreşedintele PLDM, Tudor Deliu, în faţa protestatarilor din PMAN, informează Moldpres.

Cum din majoritatea formată săptămâna aceasta pentru a susţine candidatul PD făceau parte 56 de deputaţi, în mod normal aceasta nu mai există.

Oamenii adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) protestează față de decizia PD de a menţine propunerea lui Plahotniuc pentru funcţia de premier.


Un miting au organizat şi Partidul Nostru şi PSRM, în faţa Parlamentului.

Potrivit Unimedia.md, majoritatea parlamentară a depus oficial la Președinție actele prin care îl înaintează din nou pe Vlad Plahotniuc în calitate de candidat la funcția de prim ministru. Majoritatea parlamentară consideră că Timofti ar fi respins candidatura fără un motiv întemeiat, contrar prevederilor Constituției Republicii Moldova și a hotărârilor emise de Curtea Constituțională.

Today.md publică o scrisoare pe care controversatul politician i-a trimis-o preşedintelui, în care Plahotniuc susţine că este denigrat şi i se aduc "false acuzaţii". 

El îl asigură pe Timofti că suspiciunile sunt neîntemeiate şi că va semna declaraţia de integritate, imediat după ce va fi desemnat premier.

Presa de peste Prut relatează despre o posibilă tentativă de demitere a preşedintelui Nicolae Timofti.

Liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, a susţinut, miercuri, că Parlamentul se va reuni într-o şedinţă secretă la ora 14:00, a-l demite pe preşedintele Nicolae Timofti, scrie Timpul.md.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat, joi, că socialiştii nu vor susţine nicio iniţiativă de demitere a şefului statului pentru a nu le oferi şanse celor din majoritatea parlamentară să preia puterea, notează IPN.

Dodon a mai precizat că socialiştii insistă pe dizolvarea Parlamentului şi pe alegeri anticipate.

Totodată, PSRM anunţă că va organiza sâmbătă, 16 ianuarie, o acţiune amplă de protest în faţa Parlamentului.

Timofti: Nu voi permite hoţilor să captureze ţara

"Sunt gata să mor, dar nu voi permite hoţilor să captureze ţara!”, ar fi spus preşedintele Nicolae Timofti, atunci când a fost rugat să facă un compromis în cadrul unei întâlniri informale cu conducerea organelor de forţă, după cum susţine fostul candidat pentru funcţia de premier, Ion Sturza, citat de Jurnal.md.

"La o întâlnire informală cu conducerea organelor de forţă cineva a raportat că situaţia este foarte tensionată, poate să degradeze, menţionând că ar fi mai bine să se facă un compromis. Replica preşedintelui a fost pe măsură: «Sunt gata să mor, dar nu voi permite hoţilor să captureze ţara!»… ”, a scris omul de afaceri pe o reţea de socializare.

Cum poate fi demis preşedintele R. Moldova?

Potrivit art. 89 din legea fundamentală, "în cazul săvîrşirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaţilor aleşi". 

Propunerea de demitere poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi. 

Conform calculelor Agora.md, propunerea de demitere poate fi inițiată de cel puțin 34 de deputați, număr care poate fi uşor asigurat de fracțiunea PD (19+1) și de cei 14 deputaţi plecaţi de la comuniști.

Președintele poate fi demis de Parlament cu votul a cel puțin 67 de deputați, momentan fiind greu de spus dacă pot fi strânse atât de multe voturi.