Sturza (55 de ani) a mai deținut funcția de premier în perioada 19 februarie 1999 – 12 noiembrie 1999.

După demisie, Ion Sturza a revenit în afaceri și a fondat mai multe companii. În 2002, împreună cu grupul Rompetrol, a înființat compania Rompetrol Moldova, devenind președinte-director general, potrivit Unimedia.md.

În septembrie 2009, a părăsit Rompetrol pentru a înființa Fondul de Investiții Fribourg Capital, care pe parcursul anilor a făcut mai multe investiții în Republica Moldova și România. Cele mai cunoscute sunt Elefant.ro și Liberty Technology Park Cluj. (CV-ul complet, aici)

Potrivit Forbes, Ion Sturza ar avea o avere de 90-95 de milioane de euro. R. Moldova are guvern interimar, după ce, pe 29 octombrie, guvernul condus de Valeriu Streleț a fost demis de Parlament.

Sturza vrea cod de integritate
”În acest moment destul de complicat voi încerca, în timpul apropiat, să lansez discuţii cu partidele din Parlament şi nu doar cele din fosta alianţă de guvernare. Viitorul Guvern va fi format din persoane care nu au expunere directă politică, din oameni patrioţi, integri şi profesionişti”, a declarat Ion Sturza.

Premierul desemnat a mai spus că membrii cabinetului său vor trebui să semneze un cod de integritate.

Lupu, despre Sturza: E candidatul deghizat al PLDM
Liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a declarat că formațiunea sa nu va vota pentru această candidatură și nici măcar nu acceptă consultările cu Ion Sturza.

”Domnul președinte este liber în adoptarea deciziei, dar a desemnat un candidat fără susținere parlamentară, fără șanse, și prin urmare, fără legitimitate. Un eșec absolut garantat în Parlament. Atât domnul președinte, cât și candidatul desemnat sunt absolut conștienți de acest lucru”, a afirmat, luni seara, Marian Lupu, citat de realitatea.md.

”Noi nu vom lua în considerare această candidatură a PLDM. Aceasta s-a făcut pe ascuns, deghizat, abuziv și chiar în contradicție cu normele și spiritul Constituției. Noi nu vom avea discuții cu candidatul PLDM, Ion Sturza”, a mai declarat Marian Lupu, exprimându-și speranța că Nicolae Timofti este conștient și își asumă toate consecințele pentru nominalizarea făcută.