Aproape 60 la sută dintre moldoveni ar opta, în cazul unui eventual referendum, pentru aderarea țării la UE, dar îl creditează pe pro-rusul Igor Dodon cu cele mai multe șanse la alegerile prezidențiale din 2020.

Așa arată datele ultimului sondaj „Barometrul de Opinie Publică” lansat, la sfârșit de an, de Institutul de Politici Publice de la Chișinău. Potrivit cercetării sociologice, 59,3% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Împotriva acestei opțiuni s-ar pronunța 25,1% din cetățeni. Este cel mai bun rezultat, din ultimii 9 ani, înregistrat în ceea ce privește opțiunea pro-europeană a moldovenilor. În luna mai 2011, 63,4% dintre participanții la un sondaj similar se declarau favorabili aderării țării la UE.

Sondajele arată că cel mai mult moldovenii s-au dezamăgit în UE în 2016. Conform măsurătorii făcute publice la 10 luni de la învestirea nocturnă a guvernului Filip (un guvern corupt cu înveliș pro-european, controlat de cel mai detestat om politic al momentului, oligarhul Vlad Plahotniuc), în spatele a zeci de cordoane de poliție, doar 38% dintre cetățenii moldoveni optau pentru aderarea țării la UE.

Cel mai bun scor din istoria măsurătorilor sociologice din Moldova (76%), UE l-a înregistrat în 2008, după 8 ani de rezistență sub regimul comunist controlat de pro-rusul Vladimir Voronin – un regim care a căzut urmare a revoluției tinerilor din 7 aprilie 2009, soldată cu devastarea clădirilor Președinției și Parlamentului și cu sute de tineri torturați în comisariatele de poliție.

Igor Dodon (și PSRM) și Maia Sandu (și PAS), cei mai populari

Deși majoritatea cetățenilor își dorește apropierea țării de UE, pro-rusul Igor Dodon rămâne cel mai popular lider politic, iar Partidul Socialiștilor (pe care el îl conduce neoficial) ar aduna acum cele mai multe voturi în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate.

Datele sunt importante mai ales în contextul alegerilor prezidențiale directe, preconizate pentru luna noiembrie 2020. Astfel, rezultatele sondajului arată că în turul doi al alegerilor prezidențiale ar ieși (ca în 2016) liderul de facto al PSRM (pro-rus) Igor Dodon (cu 37%) și liderul PAS (pro-UE), Maia Sandu (cu 30%). Comparativ cu rezultatele sondajului de acum jumătate de an, Maia Sandu este în ascensiune.

În ceea ce privește popularitatea partidelor, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, doar trei partide ar accede în viitorul Legislativ. Este vorba de PSRM (27,6%), PAS (17,5%) și PDM (7,4%). Conform sondajului, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (condus de Andrei Năstase) nu ar mai trece pragul electoral (de 6%), acumulând doar 3,3%. În Parlament nu ar mai accede nici Partidul „Șor” (cu 2,9%), iar Partidul Comuniștilor (condus de Vladimir Voronin) și „Partidul Nostru” (condus de Renato Usatîi) ar acumula puțin peste 2% din voturi.

Merkel, mai populară decât Iohannis în Moldova

La capitolul încredere în liderii străini, moldovenii l-au propulsat pe prima poziție pe președintele rus, Vladimir Putin, cu peste 55%. El este urmat de cancelarul german, Angela Merkel, cu aproape 50 la sută și de președintele României, Klaus Iohannis, cu 40%.

Sondajul mai relevă că 65,9% dintre cetățeni cred că Republica Moldova merge astăzi într-o direcție greșită, iar 44,9% - că direcția este greșită și la nivel mondial. Cel mai mult pe moldoveni îi îngrijorează sărăcia, prețurile mari la produse și servicii, viitorul copiilor, corupția și șomajul.

Sondajul BOP a fost realizat în perioada 7-23 decembrie 2019. Marja de eroare este de 3%.