SA „Energocom” a confirmat marți că, începând de luni, 5 iunie, cumpără energie electrică de la Centrala electrică de la Cuciurgan, subordonată regimului separatist de la Tiraspol. Asta deși în luna martie anunța că renunță la energia electrică livrată de peste Nistru în favoarea unui furnizor de energie din Ucraina.

Astfel, începând de luni, Republica Moldova cumpără 70% din energia electrică de la „ЗАО Молдавская ГРЭС” (Centrala de la Cuciurgan), iar alte 30% - de la SEU (furnizorul ucrainean). Chișinăul a modificat termenii acordului încheiat la 31 martie cu grupul ucrainean DTEK Holding.

„Energocom” susține că a decis să reia relațiile contractuale cu Centrala de la Cuciurgan după ce aceasta a prezentat o nouă ofertă cu un preț mai avantajos față de oferta inițială - cu 10% mai mic decât prețul achitat acum de „Energocom” furnizorului ucrainean.

Anterior, Report.md a scris în repetate rânduri despre schema energetică prin care cetățenii moldoveni erau somați de autoritățile constituționale să finanțeze regimul separatist de la Tiraspol.

Solicitat să comenteze efectele noului contract semnat de „Energocom” cu Centrala de la Cuciurgan, expertul energetic Sergiu Tofilat a explicat că aceasta înseamnă acumularea de noi datorii la gaz, plus finanţarea regimului separatist: „Noi lunar consumăm în medie 270 de milioane de kWh. Din arderea unui metru cub de gaz, MoldGRES (Centrala de la Cuciurgan) produce 3,3 kWh. Reiese că, lunar, Centrala electrică va arde 82 de milioane de metri cubi de gaz. Preţul mediu al gazului este de 200 de dolari pentru 1000 de metri cubi. Respectiv, datoria la gaz va creşte lunar cu 16,4 milioane de dolari sau aproximativ cu 1,20 lei pentru fiecare kWh procurat din stânga Nistrului. Autorităţile noastre continuă să promoveze agenda Federaţiei Ruse, ca să întrețină regimul separatist şi să ţină Moldova sub influența Rusiei”, a explicat Tofilat.

Nu este clar deocamdată dacă Chișinăul va procura energie din Transnistria prin intermediari. Anterior, Chișinăul cumpăra energie din stânga Nistrului prin intermediul „Energokapital” despre care s-a scris că ar fi fost controlată de fostul șef al grupării separatiste de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk.

În preajma „campaniei electorale” din autoproclamata „rmn”, pretinsul soviet suprem de la Tiraspol a creat o comisie de anchetă care a stabilit că în schema „Energokapital” era implicat fostul lider separatist Evghenii Șevciuk, iar banii companiei erau transferați în off-shore prin intermediul unei bănci afiliate liderului PDM, Vlad Plahotniuc.

Potrivit unui studiu realizat anterior de experții în energetică Sergiu Tofilat și Victor Parlicov, Republica Moldova a suportat în 2015 un prejudiciu de circa 258,4 milioane de dolari din cauza schemei de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, prin acest intermediar.

În lipsa unei reacții oficiale a autorităților moldovene, expertul Sergiu Tofilat explică pericolele care ar putea fi generate de semnarea contractului cu Centrala de la Ciuciurgan: „În prezent importăm energie doar din Ucraina (”DTEK Trading”) şi nu există confirmare oficială că ei vor înceta livrările. Mai mult, dacă vom procura mai puţină energie de la ei, există riscul să fim acţionaţi în judecată pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale! (...) Semnarea contractului de procurare a energiei de la „MoldGRES” este clar în favoarea Federaţiei Ruse, care are interesul să menţină conflictul transnistrean şi să păstreze astfel Republica Moldova în sfera de influienţă a Federaţiei Ruse”, a comentat Tofilat.