Moldova va fi afectată indirect de ieșirea Marii Britanii din UE. Politicienii și analiștii politici din Republica Moldova au comentat votul britanicilor și au încercat să identifice efectele acestui vot asupra parcursului european al Moldovei.

Efectele asupra Moldovei

Ministrul moldovean al Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că „Moldova este prea mică pentru a fi afectată de ieșirea Marii Britanii din UE”. „Tre­buie mai întâi să înțe­le­gem în ce con­stă ieșirea Marii Bri­ta­nii din UE: părăsesc piața comună sau nu, dacă rămân în vigoare acor­du­rile comer­ci­ale sau nu... Sunt foarte multe între­bări și atunci când vom ști clar ce înseamnă această ieșire, atunci vom ști care este efec­tul asu­pra țării noas­tre”, a men­țio­nat Armașu.

Ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța, i-a dat o replică: „Ministrul Finanțelor, chiar și dintr-o țară mică, trebuie să știe că bugetul UE, din care ar trebui să vină vreo 4 miliarde de lei (moldovenești) la acoperirea deficitului bugetar din „bugetul” 2016 este format și din contribuțiile celor care au decis un brexit. În mare parte din contribuțiile acestora. Iar bugetul UE pentru 2016 va fi drastic schimbat. Cine credeți că vor cădea primii sub austeritatea bugetară a UE?”, se întreabă retoric Negruța.

În opinia fostului ambasador al Moldovei la Washington, Igor Munteanu, Republica Moldova are de învățat de pe urma referendumului din Marea Britanie – „trebuie să luăm notă de deficitul democratic de la Bruxelles și să ne mobilizăm exemplar pentru a rezolva dezordinea și haosul din economia și statul care răspunde la numele de Republica Moldova”.

Cum va avea loc „divorțul”?

Analistul politic Dionis Cenușă susține că urmează doi ani în care Londra și Bruxellesul vor trebui să stabilească în ce condiții va avea loc acest „divorț”. În ceea ce privește Republica Moldova, Cenușă spune că atât pentru țara noastră, cât și Ucraina și Georgia devin mult mai importante agendele interne. „Printr-o agendă internă coerentă pro-europeană, aceste țări vor putea rezista în fața presiunilor politice și informaționale care vor veni din partea Moscovei (care va încerca să discrediteze ideea aderării la UE)”, a subliniat Cenușă.

Apel la o agendă internă pragmatică bazată pe reforme a făcut și analistul Institutului European pentru Studii de Securitate, Nicu Popescu: „Ceea ce pot face Ucraina, Moldova şi Georgia este să se concentreze pe propriile transformări - să fie pregătite pentru presiuni din partea Rusiei”, susține Popescu.

Președintele Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, este de părere că votul britanicilor înseamnă o Uniune Europeană instabilă și o amânare a unei potențiale extinderi: „Brexit înseamnă timpuri incerte pentru UE. Extinderea UE, cu regret, s-a terminat... De acum încolo, UE va fi preocupată de propria supraviețuire. Cât privește  Moldova - e trist de tot... Moldova a ratat pe veci șansa aderării la UE ca stat independent... Suntem singuri în fața unor furtuni iminente”, a conchis Chirilă.

Unii jubilează

Și unii politicieni de la Chișinău au comentat decizia britanicilor de a ieși din UE. Liderul „Partidului Nostru” (pro-rus), Renato Usatîi, crede că UE ar putea înceta să mai existe.

La rândul său, liderul PSRM Igor Dodon a menționat că „Brexitul înseamnă începutul sfârșitului pentru Uniunea Europeană. UE este un proiect cu trecut, dar fără viitor”, iar „Moldova nu trebuie să fugă în urma unui tren care se desface și pierde vagoane”, în opinia lui Dodon.

Cetățenii Marii Britanii au decis în cadrul referendumului organizat săptămâna aceasta că țara lor trebuie să iasă din UE. 52% dintre britanici au votat pentru ieșirea din UE.

Constantin Uzdriș

______________________________________________________________________________________________

МОЛДОВА, УКРАИНА И ГРУЗИЯ – ОДНИ ПЕРЕД ШТОРМОМ РОССИ

Результаты голосования на референдуме в Великобритании прямо или косвенно повлияют на Республику Молдову. Кишиневские аналитики и политики прокомментировали результаты британского голосования. В то время как молдавские чиновники говорят, что мы слишком маленькая страна, чтобы быть затронуты, аналитики говорят, что для Молдовы неизбежны последствия. Эксперты в области международных отношений Нику Попеску и Дионис Ченушэ считают, что Молдова должна сосредоточиться на внутренней повестке дня реформ, чтобы избежать возможных драматических последствий. 23 июня, Великобритания проголосовала за выход из ЕС.