Guvernul de la Moscova a interzis importul în Rusia a produselor ucrainene și a celor tranzitate prin Ucraina. Decizia Rusiei afectează direct exportatorii moldoveni și îl compromite politic pe președintele pro-rus Igor Dodon, care promitea avantaje multiple pentru companiile moldovenești care exportă pe piața rusă.

Cei mai afectați sunt producătorii de fructe, legume, vinuri, nuci, conserve și dulciuri. Interdicția a intrat deja în vigoare și ea afectează inclusiv companiile de vinuri și divinuri din regiunea transnistreană. Deja mai multe partide de produse transnistrene au fost blocate de vameșii ruși în regiunea Breansk.

Administrația separatistă de la Tiraspol a anunțat că analizează situația și caută soluții, iar președintele moldovean i-a scris o scrisoare premierului rus, Dmitri Medvedev.

Dodon susține că interdicțiile introduse de Rusia începând cu 1 ianuarie 2019 au creat riscuri pentru anumite categorii de mărfuri moldoveneşti, cum ar fi produsele vinicole şi conservele, întrucît, potrivit noilor reguli, acestea trebuie livrate pe teritoriul Rusiei evitînd Ucraina, ceea ce sporeşte semnificativ cheltuielile de transport.

Dodon susține că este „în contact cu conducerea Federaţiei Ruse” pentru soluţionarea acestei probleme.

Anterior, președintele moldovean se lăuda că a obținut, urmare a întrevederilor avute cu Vladimir Putin, anularea taxelor vamale la exportul unor mărfuri din Republica Moldova în Rusia.

Acum, Dodon îl roagă pe Medvedev să revadă, „în măsura posibilităților”, decizia prin care Guvernul rus a interzis importul mărfurilor ucrainene în Rusia, precum și a mărfurilor din alte țări, care sunt introduse pe teritoriul Federației Ruse prin tranzitarea teritoriului Ucrainei.