Mai multe organizații non-guvernamentale solicită demisia in-corpore a judecătorilor Curții Constituționale, urmare a „crizei politice fără precedent” pe care au generat-o prin actele emise în perioada 7 – 9 iunie 2019. De asemenea, ONG-urile cer Parlamentului „instituirea de urgență a unei Comisii, formate din reprezentanți ai partidelor, experți notorii locali și internaționali, în vederea identificării unei soluții de demitere a actualilor judecători ai CC, cercetarea acțiunilor lor prin prisma existenței sau inexistenței, în acțiunile lor, a componenței de infracțiune și numirea în mod transparent și bazat pe merite a unor noi judecători constituționali”.

Semnatarii apelului public invocă argumentele din opinia Comisiei de la Veneția, publicată la 24 iunie 2019. Potrivit lor, prin hotărârile adoptate, judecătorii constituționali au adus un prejudiciu ireparabil imaginii Curții Constituționale din Republica Moldova, iar unica soluție pentru a restabili încrederea și autoritatea CC este demisia neîntârziată a judecătorilor Raisa Apolschii , Veaceslav Zaporojan, Artur Reșetnikov și Corneliu Gurin.

„Modul în care a acționat Curtea Constituțională pe 7, 8 și 9 iunie 2019, adoptând mai multe decizii arbitrare, a șocat societatea. Modul în care hotărârile respective au fost revizuite pe 15 iunie 2019 a subminat total rolul Curții Constituționale de garant al Constituției. Aceste decizii au fost luate în unanimitate de toți judecătorii Curții Constituționale”, se arată în apelul public al ONG-urilor. 

În continuare, semnatarii fac un rezumat cu principalele constatări ale Comisiei de la Veneția:

„Comisia a constatat că, de fapt, criza și instabilitatea s-a întețit în rezultatul acțiunii coordonate între PDM și Curtea Constituțională începând cu 7 iunie 2019, implementată cu o rapiditate extremă”.

„Comisia a concluzionat că la 7 sau 8 iunie 2019, în mod clar nu existau condițiile cerute de Constituție pentru dizolvarea Parlamentului”.

„Comisia de la Veneția a constatat că suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon din 9 iunie 2019 și numirea prim-ministrului ca președinte interimar nu este bazată pe textul Constituției Republicii Moldova (...) iar aplicarea de către Curtea Constituțională a mecanismului de „suspendare temporară” (cunoscut în societate drept „președinte pe 5 minute”) pentru neîndeplinirea unei obligații, în baza art. 90 alin. (3) al Constituției, este contrară textului Constituției”.

La 20 iunie, cu o zi înainte să apară concluziile Comisiei de la Veneția, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia inclusiv din funcția de judecător al Curții Constituționale, iar marți, 25 iunie, Consiliul Superior al Magistrurii i-a cerut judecătorului Curții Constituționale, Corneliu Gurin (desemnat în funcție de CSM), să demisioneze. Judecătorii CC nu au reacționat însă, deocamdată, în nici un fel.

De asemenea, societatea civilă și noua guvernare îi cer procurorului general, Eduard Harunjen, să demisioneze. Acesta a menționat însă, că nu va pleca benevol din funcție.