Candidatul desemnat la funcţia de premier, Ion Sturza, ar fi trebuit să ceară, luni, votul de încredere al Parlamentului. Din lipsă de cvorum, tentativa de alegere a premierul a eşuat, astfel că preşedintele trebuie să vină cu o nouă propunere. 

Ședința specială a Legislativului de la Chişinău ar fi trebuit să înceapă la ora 14:00, dar a fost anulată din lipsă de cvorum.

Potrivit Unimedia.md, doar 47 de deputați au venit la ședința specială a Parlamentului, în condițiile în care era nevoie de 51 de deputați pentru a fi cvorum.

Conform regulamentului, din lipsă de cvorum, tentativa de alegere a unui premier a eșuat, iar președintele urmează să consulte din nou fracțiunile și să anunțe un alt candidat.

Fracțiunea PCRM formată din şapte deputați anunţase pe site-ul oficial al partidului că nu va participa la ședință.

Comuniștii s-au declarat nemulțumiți de candidatura lui Ion Sturza și de nominalizările unor candidați la funcția de ministru care, în opinia lor, "reprezintă umbre din trecut".

Şi parlamentarii fracțiunii PSRM declaraseră că nu vor participa la ședința Parlamentului.

Ion Sturza și-a depus mandatul

Ion Sturza și-a depus mandatul, precizând că președintele Nicolae Timofti l-a felicitat pentru ”prestație”.

”Dumnealui rămâne să mediteze astăzi ce va face mai departe. Eu mă retrag în viața mea privată și voi aștepta ce va fi mai departe”, a declarat omul de afaceri, relatează Agora.md.

Fostul candidat la șefia Executivului a spus că nu a discutat cu președintele despre un alt candidat.

”Nici nu puteam discuta despre următorul candidat, pentru că el trebuie să fie propus de către deputați. (...) Ceea ce urmează va fi un proces mai complicat și laborios. Nicolae Timofti și-a exprimat regretul față de ce s-a întâmplat astăzi, dar s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Până la urmă, absența deputaților tot e un fel de vot”, a precizat Ion Sturza.

Ghimpu: Liberalii nu ar fi votat un astfel de guvern

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că a anticipat lipsa de cvorum.

Totodată, el a spus că fracțiunea PL nu ar fi votat pentru Guvernul Sturza, deoarece candidații propuși la funcțiile de miniștri nu corespund așteptărilor.

”Era clar că acest candidat nu va avea succes, deoarece nu are susținere. Vreau să vă comunic că noi, PL am rămas dezamăgiți. Am crezut că Sturza va veni cu o listă din cei mai buni manageri din Moldova. De fapt, dumnealui ne-a demonstrat că niciodată nu vom depăși această criză. Dacă ne uităm la componența Guvernului Sturza, vedem că acolo erau membrii și simpatizanții PLDM care au încercat să facă un partid cu denumire nouă dar cu oameni vechi”, a declarat Ghimpu, citat de Unimedia.md.

”Era necesar să mai discutăm ca să ajungem la un consens. În cadrul PL s-a folosit votul secret și s-a decis să nu susținem acest Guvern”, a adăugat Ghimpu.

Lupu: Platforma Social-Democrată va iniția luni discuțiile pentru un alt candidat

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a afirmat că lipsa de cvorum era previzibilă, iar Platforma Social-Democrată va iniția chiar luni discuțiile pentru înaintarea unui alt candidat la funcția de prim-ministru.

Lupu a mai afirmat că noul candidat va fi prezentat șefului statului cel târziu luni, 11 ianuarie.

Platforma Social-Democrată a fost formată, pe 24 decembrie, de Partidul Democrat (PDM) și de 14 foști deputați comuniști.

Deputatul PDM Igor Vremea a susținut atunci că Platforma Social-Democrată va propune un alt candidat pentru funcţia de premier, deoarece, în opinia membrilor Platformei, Ion Sturza, premierul desemnat de președintele Nicolae Timofti, nu va primi votul de încredere al Parlamentului. (Detalii, aici)

Cine a boicotat ședinta de la partidele proeuropene

La ședința specială a Parlamentului s-au prezentat doar 47 de deputați din 101.

Au lipsit deputații PSRM, cei 7 deputați rămași de la PCRM și cei 14 plecați de la comuniști.

Potrivit Unimedia.md, pe lângă aceștia au lipsit nouă parlamentari declarați proeuropeni: trei de la Partidul Liberal și șase de la Partidul Democrat.

De la liberali nu au fost Artur Gutium, Alina Zotea și Iurie Dîrda. Mihai Ghimpu nu a explicat de ce au lipsit, menționând doar că, în cazul în care era clar că va fi o majoritate, cei trei s-ar fi prezentat la ședință.

De la democrați au lipsit Valentina Buliga, Vladimir Andronachi, Vasile Botnari, Elena Bacalu, Iurie Nichiforciuc și Corneliu Padnevici.

Potrivit Jurnal.md, liderul PD, Marian Lupu, a declarat că ”le-a permis deputaţilor să se ocupe de problemele familiale”.

Ion Sturza a precizat după şedinţă că a fost surprins de lipsa de cvorum, în situaţia în care au existat asigurări, inclusiv de la PD, că deputaţii se vor prezenta la şedinţa specială a Parlamentului.

”Am mizat pe cvorum, am considerat că deputaţii trebuie să-şi îndeplinească funcţiile care reies din Constituţie, să-şi întrerupă vacanţele”, a spus Sturza.

Ce urmează

Președintele Nicolae Timofti urmează să consulte din nou fracțiunile parlamentare şi deputaţii neafiliaţi în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcția de premier, notează Publika.md.

Deputaţii trebuie să voteze un nou Guvern până în data de 29 ianuarie, atunci când se împlinesc trei luni de la demiterea Guvernului Streleţ.

În cazul în care până la sfârşitul lui ianuarie nu va fi ales Guvernul, Parlamentul va fi dizolvat şi vor fi organizate alegeri anticipate.