Zi de zi moldovenii care privesc posturile de televiziune retransmise din Federația Rusă sunt supuși propagandei agresive. Valorile europene sunt prezentate ca „pericole pentru omenire”. Unele state ex-sovietice și-au creat instrumente de contracarare a propagandei rusești.

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt retransmise din Federația Rusă mai multe posturi de televiziune între care: „Pervîi Kanal”, „REN TV”, „RTR”, „NTV”, „STS” – posturi suspectate de unele organizații de media că ar distribui propagandă.

Putin, ”unic apărător al valorilor democratice”?

Pentru a vedea cât de agresivă este propaganda rusească pentru publicul moldovean, Asociația Presei Independente (API) a efectuat, timp de o lună, monitorizarea de conținut a cinci dintre cele mai importante posturi de televiziune din Federația Rusă, retransmise în Republica Moldova de către radiodifuzori locali. Rezultatele monitorizării au evidențiat pericole majore. În cele mai multe cazuri, ”materialele jurnalistice care au vizat subiecte sensibile (precum situația din Ucraina, UE, SUA, NATO etc.) au fost abordate de posturile ruseşti monitorizate din perspectiva vinovăției Ucrainei, a Uniunii Europene, SUA şi a NATO în tot ce se întâmplă negativ în regiune sau în lume; a promovării şi susținerii poziției oficiale a Rusiei şi a rolului Federației Ruse şi a conducătorului ei Vladimir Putin ca unic luptător adevărat împotriva terorismului, de apărător fidel al valorilor democratice şi al creştinătății în condițiile în care UE degradează moral şi este pe cale de destrămare, iar SUA şi NATO urmăresc doar scopuri de război şi destabilizare”, se arată în primul Raport de monitorizare a posturilor de televiziune din Federația Rusă, retransmise în Republica Moldova.

În emisiunile difuzate de posturile rusești, Uniunea Europeană este prezentată ca un „inamic” care încearcă să cotropească statele care au fost sub ocupație sovietică. Nu scapă de tunurile propagandei sovietice nici Polonia, țara membră a Uniunii Europene, care a reușit să se dezvolte foarte rapid după destrămarea URSS.

Experți polonezi: ”Un război psihologic”

Deoarece statul polonez este foarte des vizat în context negativ în emisiunile și buletinele de știri transmise din Rusia, recent în Polonia a fost creat un instrument care va dilua mesajele și știrile false propagate de media din Federația Rusă și le va demonta prezentând faptele reale.

Astfel, în această țară, a fost înființată organizația neguvernamentală ”Centrul de analiză a propagandei și dezinformării”, instituție care va identifica și contracara propaganda de la Kremlin.

În opinia directorului acestui Centru,  Adam Lelonek, propaganda rusească este o amenințare  pentru societatea poloneză, deoarece informațiile manipulatorii și războiul psihologic penetrează diferite sfere ale societății și funcționarea statului: ”Am dori să devenim fundamentul noului sistem de protejare a spațiului polonez de informații nocive, de influența Rusiei. Înțelegem natura acțiunilor ostile din partea Rusiei față de Polonia și aliații săi, dar, în ciuda acestui fapt, a trecut mult timp și până acum Polonia nu a avut nici măcar un institut care să contracareze propaganda rusă la diferite niveluri”, a menționat Lelonek.

Jurnaliștii ucraineni demontează miturile impuse de propaganda rusă

Dacă polonezii abia acum se apucă de contracararea manipulării mediatice, vecinii lor, ucrainenii, deja de trei ani demontează propaganda mediatică rusească. Astfel, odată cu Maidanul și apropierea de UE, Kremlinul atacă acest stat pe toate „fronturile”.

Astfel, din 2014, propaganda rusească este combătură intens de jurnaliștii de la portalul Stopfake.org.

În contextul evenimentelor din Ucraina, zilnic, mai mulți jurnaliști depistează şi demontează falsurile informaţionale mediatizate de presa rusă, dezmint cu probe mesajele mediatice care denaturează adevărul despre evenimentele din Ucraina.

Experții „Freedom House” sunt îngrijorați de faptul că propaganda rusească se dezvoltă într-un ritm alert, ceea ce pune în pericol democrația mai multor țări.

Potrivit Raportului Freedom House privind libertatea presei în lume (2017), libertatea presei la nivel global a coborât la cel mai scăzut nivel inclusiv din cauza propagandei mediatice din Rusia și China. Directorul de cercetare pentru libertatea presei de la Freedom House, Jennifer Dunham, a menționat săptămâna trecută, în cadrul prezentării Raportului pentru anul 2017 că liderii autoritari au complicat această problemă, depunând eforturi pentru a influența presa: ”Rusia lui Putin este ”fruntașă” în procesul de globalizare a propagandei de stat. Rusia a manipulat conținutul știrilor și conținutul social media în Eurasia și Europa de Est. Acum vedem că manipularea Rusiei se extinde în Europa de Vest și în SUA”, a atenționat Dunham.

Lilia Zaharia