Astăzi, începând cu ora 12.00, are loc ședința în plen a Parlamentului, la care urmează a fi pusă în discuție moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip, depusă săptămâna trecută de 37 de deputați.

Decizia a fost luată neprogramat, în urmă cu puțin timp, la Biroul Permanent al Parlamentului. Potrivit analiștilor politici, guvernarea a recurs la acest truc, pentru ca populația să nu reușească să se mobilizeze la proteste.

Liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a chemat populația să iasă în stradă.

                          Protestatarii au început să se adune în fața Parlamentului / FOTO: Report.md

Majoritatea parlamentară a anunțat că nu va participa la ședință, astfel că ședința ar putea să nu aibă loc din lipsă de cvorum.

                                                                     FOTO: Report.md 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE

12.15 - Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip a fost respinsă din lipsă de cvorum. Astfel, într-un minut Legislativul a decis să respingă moțiunea de cenzură și să pună miliardul de dolari furat din trei bănci moldovenești pe umerii cetățenilor. Doar șeful statului mai poate bloca procedura de împovărare a cetățenilor.

                                                                              FOTO: Report.md 

Premierul Pavel Filip a spus că era la curent încă de dimineață că ședința Parlamentului va eșua: „Eu nu am fost surprins că nu a fost cvorum. Am știut de dimineață despre decizia majorității parlamentare. Trebuie să fie clar pentru toată lumea – avem o majoritate parlamentară stabilă, care lucrează foarte bine cu Guvernul. Toate deciziile sunt coordonate”, a declarat Filip la Parlament, după eșuarea ședinței Legislativului.

Moţiunea de cenzură a fost iniţiată după ce Guvernului Filip şi-a asumat răspunderea pentru un pachet de legi, între care şi proiectul de lege care pune pe spatele cetăţenilor miliardul furat de la cele trei bănci. Pentru moţiune au semnat 24 de deputaţi socialişti, 5 deputaţi comunişti şi 8 parlamentari din PLDM. Potrivit proiectului buclucaș, Ministerul Finanţelor va transmite BNM obligaţiuni de stat în valoare de peste 13 miliarde de lei, pe un termen de 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de 5% anual. Cifra reprezintă suma creditelor de urgenţă acordate în 2014 şi 2015 de BNM celor trei bănci devalizate care ulterior, la solicitarea FMI, au fost lichidate („Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank”).

E.C.