Laura Codruța Kovesi a fost plasată joi sub control judiciar de procurorii controversatei secţii de investigare a infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), într-o mișcare destinată mai degrabă blocării candidaturii ei la o funcție înaltă la nivel european.

Guvernul s-a opus deschis numirii Laurei Codruța Kovesi în poziția de procuror-șef european, dar Parlamentul European a selectat-o din lista scurtă de candidați. Negocierile cu Consiliul Uniunii Europene, care are un alt candidat preferat, s-au încheiat miercuri fără rezultat, deși autoritățile europene ar fi vrut ca șeful Parchetului European să fie instalat până la finalul lui martie.

Urmează noi runde de negociere în aprilie, dar decizia procurorilor români în ancheta fostei șefe a DNA ar putea influența procesul de selecție.

La ieșirea de la audierile ce au durat aproape șapte ore, Kovesi a spus că nu are voie să vorbească cu presa, aceasta fiind o măsură pentru a-i „închide gura”.

„În acest moment, am interdicţie de a vorbi cu presa despre dosarul pentru care am fost astăzi (joi - n.r.) citată. (...) Nu am voie să vă spun absolut nimic din ceea ce s-a întâmplat aici, astăzi, şi nici cu privire la acest dosar. (...) Cred că e o măsură de a-mi închide gura, de a nu mai spune ce se întâmplă, este o măsură de a ne hărţui în continuare pe toţi cei din sistemul judiciar care ne-am făcut treaba. După cum se ştie, sunt într-o procedură internaţională, în care am ieşit prima. Probabil că disperarea unora că voi putea ocupa acea funcţie (şef al Parchetului European - n.r.) a ajuns la anumite cote şi din acest motiv eu nu mai am voie să vorbesc cu presa”, le-a spus Kovesi jurnaliştilor la ieșirea de la audieri.

Surse judiciare au spus pentru Agerpres că Laura Codruţa Kovesi a fost plasată joi sub control judiciar de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

Continuare pe EurAcriv.ro