Igor Dodon și șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-au întâlnit joi la reședința de la Condrița a președintelui moldovean. Cei doi au elogiat rolul trupelor rusești de pacificare de la Nistru.

Întâlnirea s-a desfășurat fără presă . Cei doi au reiterat „importanța operațiunii de pacificare de la Nistru ca garanție a păcii și securității cetățenilor”. Asta în timp ce Guvernul de la Chișinău insistă asupra înlocuirii pacificatorilor ruși cu o misiune civilă cu mandat internațional.

Dodon se distanțează de federalizare?

În ajunul întrevederii, Dodon a declarat că nu va discuta despre federalizare cu liderul separatist, deoarece Krasnoselski nu acceptă această idee. „La această etapă nu poate fi vorba despre planuri de soluționare politică a conflictului transnistrean”, a spus președintele moldovean, precizând că pentru a face acest pas e nevoie de alegeri care să genereze schimbarea guvernării. Totuși, el a spus că Președinția are o poziția față de soluționarea diferendului transnistrean, dar a menționat că „nu este vorba despre federalizarea statului”. El spune că „dacă se dorește reintegrarea țării, singura soluție trebuie să fie dialogul”. Asta deși anterior declara că federalizarea este unica soluție pașnică de rezolvare a acestei probleme.

Joi, la Condrița, Krasnoselski a declarat că nu vede metode prin care s-ar ajunge la o reglementare politică a conflictului. „De aceea propun să rezolvăm problemele sociale, umanitare, culturale economice. Pentru rezolvarea politică a conflictului nu este nimeni pregătit - nici Moldova, nici Transnistria, nici partenerii din formatul 5+2. Eu nu văd nicio propunere, nici un mecanism. Noi avem statutul nostru politic, independența noastră, avem părerea poporului care nu poate fi combătută”, a menționat liderul separatist.

„Am convenit să nu avem între noi subiecte închise pentru dialog. Capacitatea de a ne asculta reciproc opiniile contribuie la consolidarea încrederii, chiar dacă, deocamdată, poziţiile pe marginea mai multor subiecte diferă foarte mult”, a spus, la rândul său, Igor Dodon.

Discuții fără consistență

Președintele moldovean a mai spus că a convenit cu liderul separatist asupra „unor paşi simultani pentru a nu admite cazuri de agravare a situaţiei în Zona de Securitate, care ar putea afecta pacea şi stabilitatea nu doar în Republica Moldova, ci şi în regiune în general”, dar nu a spus nici un cuvânt despre recenta forțare a Nistrului, cu blindatele, de către militarii ruși dislocați în regiunea transnistreană.

Igor Dodon consideră că următorul pas în relația cu regiunea transnistreană ar trebui să fie scoaterea posturilor de control de pe Nistru. Deși promitea, în ajun, în cadrul unei emisiuni TV, că va aborda acest subiect cu Krasnoselski, din comunicatele finale emise de serviciile de presă ale celor doi nu reiese că subiectul ar fi fost discutat. „Poziția mea fermă este că Transnistria este parte a Republicii Moldova și nu are viitor fără Moldova, iar rezolvarea politică a acestui conflict este una din prioritățile naționale ale președintelui”, spunea Dodon, miercuri seara, la televizor.

Până acum, Igor Dodon și Vadim Krasnoselski s-au mai întâlnit de trei ori. Prima dată în ianuarie 2017, la scurt timp după ce ambii au învins la alegeri, iar a doua - la sfârșitul lunii martie a aceluiași an. Ultima întrevedere a avut loc la sfârșitul lunii aprilie 2018, la Tighina. Joi, cei doi au convenit să mai aibă o întâlnire până la sfârșitul acestui an.