MAI al Rusiei a anunțat că gestionează un nou dosar penal împotriva fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Este vorba de 28 de capete de acuzare vizând contrabanda și punerea în circulație ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari, transmite rbc.ru.

---------------------------------------

UPDATE:

Într-o postare pe Facebook, Vlad Plahotniuc a menționat: „Toate aceste dosare sunt fantezii și nu au legătură cu mine”. El susține că Federația Rusă i-a deschis mai multe dosare, nu știe câte anume, dar spune că acestea au doar scopul de a-l intimida.

--------------------------------------

Anchetatorii Departamentului de Investigații al MAI rus au anunțat miercuri despre punerea sub acuzare (în absență) a lui Plahotniuc, dar și a unuia dintre complicii săi, Constantin Țuțu, ex-deputat PDM. Potrivit MAI al Rusiei, dosarul a fost pornit „contra liderilor și participanților grupării criminale transnaționale care a organizat un canal de contrabandă a unor cantități deosebit de mari de droguri de tip hașiș din Africa de Nord în tranzit prin țările Uniunea Europeană către țările CSI”, drogurile fiind vândute inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.

Potrivit rechizitoriului, gruparea criminală ar fi fost înființată în luna august 2012 și este condusă de Oleg Pruteanu și alte persoane din Republica Moldova şi Regatul Spaniei.

Poliția din Rusia susține că au fost identificați și deja anchetați 60 de membri ai rețelei criminale, fiind confiscată 1 tonă de hașiș. În comunicatul MAI al Rusiei se menționează că Vlad Plahotniuc ar fi unul din liderii grupării de trafic de droguri, iar potrivit rbc.ru, legislația rusă prevede, pentru astfel de infracțiuni, detenție pe viață.

Poliția rusă menționează că „nu mai târziu de anul 2012, Plahotniuc a devenit unul dintre liderii unui narco-sindicat transnațional și îi acoperea pe cei care făceau parte din el. (…) Domeniul era supravegheat de sportivul moldovean Constantin Țuțu, omul său de încredere”.

Cei vizați nu au reacționat deocamdată la acuzațiile apărute în comunicatul oficial al MAI rus, Vlad Plahotniuc părăsind Republica Moldova la mijlocul acestei luni, după ce guvernarea pe care o controla a capitulat

Aceasta nu este prima acuzație împotriva lui Plahotniuc în Rusia. La începutul acestui an, Ministerul rus de Interne a anunțat că Vlad Plahotniuc este unul dintre organizatorii unei grupări criminale internaționale care se ocupă cu operațiuni valutare ilegale în proporții deosebit de mari.

Iar Oleg Prutenu și Constantin Ţuţu au participat la o altercație soldată cu focuri de armă şi cu un deces, pe 28 aprilie 2012, lângă restaurantul „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului. Alexei Veretca, alias „Krasavcik”, a fost ucis pe loc, iar fostul polițist Iurie Matcovschi, care era împreună cu victima, a fost rănit. Inițial, toți au fost învinuiți de omor. Dar, în scurt timp, anchetatorii au renunțat la acuzațiile de omor împotriva lui Țuțu și Pruteanu, după ce au acceptat versiunea lor despre cele întâmplate, precum că ar fi tras focuri de armă în sus, nu spre victimă.