Președintele Dodon va fi audiat de membrii Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, după ce a ofensat, într-o conferință de presă, vânzătoarele de la piață.

„Noi suntem stat - nu suntem babe de la piață!”, a menționat Dodon, încercând să-i ia apărarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin, declarat persona non-grata de către autoritățile moldovene.

Reacția oamenilor nu s-a lăsat așteptată. Aceștia l-au acuzat pe șeful statului că discriminează vânzătoarele de la piață, femeile în etate.

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității s-a autosesizat pe marginea acestui caz, subiectul urmând a fi examinat, în ședință publică, la 22 septembrie.

În cazul în care președintele nu își va cere scuze, acesta ar putea fi acționat și în judecată.

Actualul cadru legislativ din Moldova interzice discriminarea. Din anul 2013, este în vigoare legea cu privire la asigurarea egalității, act legislativ care are drept scop ”prevenirea şi combaterea discriminării, precum şi asigurarea egalităţii tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Republicii Moldova în sferele politică, economică, socială, culturală şi alte sfere ale vieţii, fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică sau orice alt criteriu similar”.

De asemenea, avem o lege care asigură egalitatea dintre femei și bărbați. Potrivit acesteia, în Republica Moldova, femeile şi bărbaţii beneficiază de drepturi şi libertăţi egale, fiindu-le garantate şi şanse egale pentru exercitarea lor.