Președintele moldovean Igor Dodon a făcut, în timpul vizitei la Bruxelles, toate declarațiile exploatabile propagandistic de mașinăria mediatică rusă, declarații promise lui Vladimir Putin în cadrul vizitei la Moscova.

Dodon i-a spus președintelui Consiliului European, Donald Tusk, că este gata să anuleze Acordul de Asociere cu UE, iar în cadrul întrevederii cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottermoeller, a cerut ca NATO să nu-și deschidă la Chișinău Oficiul de Legătură (un acord în acest sens fiind deja ratificat de Parlamentul de la Chișinău) și a insistat ca NATO să semneze un acord privind recunoașterea neutralității Republicii Moldova.

Reacția președintelui Consiliului European a fost scurtă și diplomatică: „Rămân convins că Acordul de Asociere este în interesul Moldovei, pentru reforme și pentru viitor”.

Diplomație versus slugărnicie 

Deși înfumurarea lui Igor Dodon este ignorabilă, având în vedere atribuțiile limitate pe care le are șeful statului în Republica Moldova, oficialii de la Bruxelles l-au tratat pe președintele moldovean pro-rus în conformitate cu toate uzanțele diplomatice.

„Am urmărit la Bruxelles un președinte Dodon inhibat, agresiv, zelos să corespundă programărilor primite la Moscova, iresponsabil și nedemn de atribuțiile statului suveran pe care ar trebui să le apere. Alături de secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottermoeller, Dodon a fost un inadecvat. A avut un mesaj ursuz, bombastic, recitind cu intonație de lacheu cu scopul de a repudia rolul NATO pentru Republica Moldova, tratând cu lașitate agresiunea rusă din Moldova. Dodon este un fel de boală. Profită cei care sponsorizează regimul separatist din autoproclamata „rmn” și „rudele” sale bogate care-i plătesc pistele de schi la Soci”, a comentat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, care se află la Bruxelles și a urmărit traseul la fața locului traseul și declarațiile președintelui moldovean.

„Dodon, Moldova nu este a ta!”, cu acest mesaj a fost întâmpinat Dodon de diaspora moldovenească din Belgia. Moldovenii au venit la întâlnirea cu președintele cu mai multe pancarte și lozinci anti-Dodon.

Precizări NATO

În contextul declarațiilor făcute de Igor Dodon la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a reiterat că Biroul de legătură al NATO va fi deschis la jumătatea anului 2017 la Chișinău. Acesta va fi unul civil și va avea angajați, în mare parte, cetățeni ai Republicii Moldova. Ea a precizat că Biroul NATO va fi deschis la solicitarea părții moldovenești, în baza cererii Guvernului și a Acortului ratificat de Parlament. Oficiul NATO din Chișinău va coordona programele de sprijin derulate de NATO în Republica Moldova, programe complementare, pe alocuri, cu cele implementate de UE în Moldova.

La întrevederea lui Igor Dodon cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottermoeller l-a asigurat pe președintele moldovean că „NATO respectă întru totul suveranitatea tuturor statelor și acestea sunt în drept să decidă să adere sau nu la o alianță sau alta. NATO respectă statutul de neutralitate stipulat în Constituția Republicii Moldova".

În cadrul conferinței de presă la Cartierul General al NATO, Igor Dodon a spus că dacă Biroul de legătură al NATO va fi, totuși, deschis la Chișinău „asupra acestui subiect se va reveni”, sugerând că mai târziu s-ar putea ca acest birou ar putea fi expulzat din Moldova.

„Amenințarea cu expulzarea misiunii diplomatice a NATO este un act de agresiune și așa este tratat în țările membre ale NATO”, a reacționat ex-ministrul moldovean al Apărării, Viorel Cibotaru.

S-a războit cu jurnaliștii de acasă la Cartierul General al NATO

Întrebat de corespondentul DW din Chișinău dacă este adevărat că a blocat recent detașarea unui contingent de militari moldoveni la niște exerciții militare în cadrul „Parteneriatului pentru Pace”, Dodon a recunoscut că a refuzat detașarea unui contingent de militari pentru exerciții în România: „Da, zilele acestea nu am semnat detașarea unui contingent de la Ministerul Apărării pentru misiune”. Ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru, susține, însă, că militarii pot pleca și fără acordul președintelui, dacă au aprobarea premierului.

Iritat de faptul că o întrebare a jurnalistei Alina Radu de la „Ziarul de Gardă” (i-a spus că este președintele celui mai sărac, mai vulnerabil și corupt stat din Europa) a generat aplauze din partea celorlalți jurnaliști prezenți la conferința de presă, Dodon a recurs la invective la adresa jurnaliștilor: „Anume reprezentanții așa numitei mass-media independente pe care o reprezentați au adus la guvernare politicieni corupți care sunt acum în pușcărie. Anume dvs. ați ridicat în slăvi guvernele pro-europene care au furat miliarde în Moldova”, a acuzat Dodon.

Capcana trilateralei cu Putin, evitată de UE

La întrevederea avută cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, președintele moldovean a insistat asupra trilateralei UE-Moldova-Rusia (promisă de Dodon la Moscova lui Vladimir Putin) în vederea eventualei modificări a Acordului de Liber Schimb între Moldova și UE. Dodon a argumentat că astfel vrea să convingă Rusia să anuleze embargoul la importul produselor moldovenești. Această solicitare a președintelui moldovean a fost ignorată de oficialii europeni.

Vitalie Călugăreanu