Deși a anuțat public că nu are nevoie de pază de stat, casa lui Igor Dodon este păzită zi și noapte de persoane în civil, într-o mașină parcată la poarta acestuia.

Casa familiei Dodon este supravegheată în regim non-stop, imediat după ce au fost făcute publice rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin din 13 noiembrie 2016. O mașină de poliție a fost plasată chiar în noaptea de 13 spre 14 noiembrie la poarta casei lui Igor Dodon din strada Xenopol, sectorul Buiucani al capitalei, iar acestea au fost surprinse în câteva fotografii de vecinii președintelui ales.

A doua zi, la 15 noiembrie, Igor Dodon a făcut publică o scrisoare adresată lui Victor Țărnă, directorul Serviciului de Protecție și Pază de Stat, în care îi cere acestuia să își retragă ofițerii SPPS detașați pentru a-l ”proteja”. Dodon argumenta că legea oferă protecție de stat numai președintelui, iar el își va începe mandatul abia după depunerea jurământului.

”Nu există careva premise sau pericole care ar impune să mă protejați în afara mandatului de președinte al Republicii Moldova”, își încheia Igor Dodon scrisoarea oficială adresată directorului SPPS.

Aparent, solicitarea președintelui ales a fost îndeplinită și mașina de poliție din fața casei sale a dispărut. În scurt timp, însă, locatarii curții au observat un automobil albastru, care este parcat non-stop lângă domiciliului lui Igor Dodon. În automobil se află permanent una sau două persoane - bărbați îmbrăcați în civil, iar motorul este periodic pornit. Șoferii mașinii se schimbă periodic, în ture de zi și de noapte.

                                                                                FOTO: Report.md

Report.md a solicitat Serviciului de Protecție și Pază de Stat informații referitoare la paza oferită lui Igor Dodon, însă în răspunsul oferit se menționează că acest lucru ar fi „secret de stat”. Serviciul de presă al SPPS menționează în răspunsul expediat că instituția este specializată în asigurarea protecţiei demnitarilor Republicii Moldova, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în Republica Moldova, a membrilor familiilor lor, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora.

Se mai face trimitere și șa Legea 134 din 13.06.2008 cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat, care stipulează că SPPS asigură protecţie preşedintelui Republicii Moldova, preşedintelui Parlamentului, prim-ministrului, ex-preşedintelui Republicii Moldova, ex-preşedintelui Parlamentului, ex-prim-ministrului, pe perioada stabilită de legislaţie.

”În același context, legislația națională  (legea nr. 245 din 27.11.2008 cu privire la secretul de stat, art. 7 alin.4), lit. e)), atribuie informațiile cu privire la planurile, organizarea, finanţarea, efectivul, forţele, mijloacele şi metodele de asigurare a securităţii persoanelor beneficiare de protecţie de stat, precum şi paza sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora la categoria informațiilor ce constituie secret de stat.

Aceleași prevederi legale, se regăsesc în p. 44 al Nomenclatorului informațiilor atribuite la secret de stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 411 din 25.05.2010.

În context, considerăm că oferirea informaţiei solicitate ar condiţiona expunerea şi dezvoltarea unor subiecte ce vizează tehnicile şi metodele de lucru ale ofiţerilor de protecţie, fapt ce contravine normelor legale care vizează activitatea SPPS. Astfel, Serviciul îşi rezervă dreptul, în temeiul Legii nr. 245 din 27.11.2008 cu privire la secretul de stat, de a nu da curs solicitării Dvs.”, se mai arată în răspunsul SPPS.

Am încercat să discutăm și cu Igor Dodon la acest subiect, dar acesta nu a răspuns la telefon. Ulterior, i-am solicitat un comentariu prin intermediul Carmenei Lupei, de la Serviciul de presă al Partidului Socialiștilor și care ar urma să fie și în Serviciul de presă al viitorului președinte. Ea a comunicat pentru Report.md că Igor Dodon nu beneficiază de pază de stat și nici de pază particulară.

Natalia Enache