Cazul jurnalistei Mariana Rață, de la Centrul de Investigații Jurnalistice, care riscă să fie cercetată penal la solicitarea fostului comisar al municipiului Chișinău, Vladimir Botnari, este un semnal alarmant pentru presa independentă, consideră experții media și juriștii mai multor organizații non-guvernamentale.  

Cazul este unul periculos pentru media - s-a trecut de la procese civile împotriva jurnaliștilor, la procese penale, a menționat marți jurnalista atacată, Mariana Rață.

Fostul comisar a cerut Procuraturii să-i intenteze dosar penal jurnalistei pentru faptul că ar fi utilizat datele cu caracter personal ale sale și ale familiei sale într-un articol. Botnari, care în prezent deține funcția de șef de direcție la „Moldtelecom” (companie de stat), a cerut ca și alte persoane care i-au accesat datele cu caracter personal din octombrie 2009 până în prezent să fie trase la răspundere penală.

Jurnaliștii vor fi mai vulnerabili

”Este important să înțelegem că toți jurnaliștii din Republica Moldova devin vulnerabili atât timp cât există o lege care poate fi interpretată și este interpretată tot mai des în mod abuziv împotriva noastră, limitându-ne accesul la informație. Este momentul să ne solidarizăm și să cerem modificarea acestei legi”, spune Mariana Rață.

                                          Mariana Rață, jurnalist de investigație / FOTO: Report.md

Procurorul nu a decis încă asupra inițierii cauzei penale și urma să invite și pe alți jurnaliști vizați în plângerea lui Botnari, pentru a fi interogați. În acest sens, procurorul a depus o cerere la Centrul național privind protecția datelor cu caracter personal, pentru a verifica cine a accesat datele cu caracter personal ale lui Vladimir Botnari. ”De aici rezultă că toți care i-au accesat datele de la Cadastru sau din altă bază de date, ar trebui să fie invitați la Procuratură”, a mai spus jurnalista. 

Vladimir Botnari și fostul ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, au fost învinuiţi de neglijenţă în serviciu, soldată cu moartea tânărului Valeriu Boboc, ca urmare a protestelor violente din aprilie 2009. În 2011, aceștia au fost achitaţi de Judecătoria sectorului Centru, iar în iunie 2015 au fost achitați și de Curtea Supremă de Justiție.

Numele funcționarilor - „date cu caracter personal”

                               Jurnalista Alina Radu și jurista Nadejda Hriptievschi / FOTO: Report.md

Jurnalista Alina Radu de la „Ziarul de Gardă” a menționat că autoritățile au invocat în numeroase cazuri legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal, pentru a tăinui informațiile de interes public. Reporterilor le-a fost refuzat accesul la date precum numele polițiștilor, ale procurorilor sau la numele și CV-urile candidaților la funcția de director al „Moldtelecom”, instituție unde a fost angajat și Vladimir Botnari. Alina Radu a amintit de explicațiile reprezentantului Centrului național pentru protecția datelor cu caracter personal  oferite în cadrul Forumului mass media din decembrie 2016, care a spus că în această categorie intră datele despre sănătatea persoanei, datele bancare și codul personal - ”numele, averile, interesele, firmele, furtișagurile nu sunt date cu caracter personal și nu trebuie secretizate”.

O interpretare ”odioasă” a legilor

Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice a spus că în ultimii doi ani asistăm la o interpretare ”odioasă” a prevederilor legislației, din partea autorităților care fac trimitere, inclusiv, la directive și standarde europene pe care le interpretează după bunul plac. Instituțiile statului apelează tot mai des la legislația privind datele cu caracter personal, pentru a se eschiva de la răspunsuri în fața presei.

Jurnalismul de investigație este un instrument puternic de prevenire a corupției, iar protecția datelor cu caracter personal, așa cum este interpretată de unele autorități moldovene, reprezintă o ”găselniță” pentru protecția funcționarilor corupți, a subliniat președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupție, Galina Bostan.  ”Din câte știu, există un proiect de modificare a legii respective prin care se mai restrâng datele ce vor putea fi oferite publicului. Așa că pregătiți-vă!”, a avertizat Bostan.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a remarcat  lipsa de reacție din partea autorităților, inclusiv a Parlamentului și Guvernului la acest caz și la alte cazuri de intimidare a jurnaliștilor.

Hotineanu: „Jurnaliștii nu au protecție specială”

Contactat de Report.md pentru a se expune asupra cazului jurnalistei Mariana Rață, președintele Comisiei parlamentare pentru mass media, Vladimir Hotineanu, a menționat: ”Dumneavoastră, de fapt, încercați să încălcați dreptul la opinie al fiecărui om, dreptul la libertate. Nu este jurnalistul supra-protejat. Nici președintele nu e protejat. Și dacă cetățeanul consideră că nu este corect, îl dă în judecată și pe președintele țării. Fiecare se apără și jurnaliștii trebuie să se apere ca toți ceilalți. Nimeni nu are protecție specială”, a spus fostul deputat PLDM.

Ministrul Justiției:  Legea este lege pentru toată lumea

Și ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat în cadrul emisiunii ”Alb&Negru” difuzată de Unimedia.info că nu cunoaște detaliile cazului, dar a spus că jurnaliștii ”sunt cetățeni la fel ca și avocații, ca judecătorii și ca procurorii”. Ministrul a subliniat că jurnalista nu poate fi eliberată de responsabilități, chiar dacă deține această funcție: ”Dacă nu este respectat un act legislativ, statutul de jurnalist nu trebuie să-ți ofere un grad de imunitate. Legea este lege pentru toată lumea”, a conchis ministrul Justiției.

În perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2016, Comisia Electorală Centrală a restricționat accesul jurnaliștilor la listele de subscripție și la rapoartele financiare ale candidaților la funcția de șef al statului, invocând protecția datelor cu caracter personal. De asemenea, în listele cu donatorii partidelor politice, făcute publice pe site-ul CEC, au fost hașurate rubricile unde era indicat locul de muncă al celor care au făcut donații la partide.

Natalia Enache