Opoziția de la Chișinău a ratat șansa de a demite Guvernul controlat de președintele pro-rus Igor Dodon. După dezbateri lungi și tensionate în cadrul ședinței Parlamentului, moțiunea de cenzură a opoziției a căzut.

Moțiunea a fost votată doar de 46 de deputați (din totalul de 101) din Platforma DA, PAS, „Pro-Moldova” și parlamentarii admiși în sală din partidul „Șor”.

Ședința de luni a Parlamentului a fost o surpriză inclusiv pentru deputați. Luni dimineață, aceștia au aflat mai întâi că doi parlamentari din partidul „Șor” sunt infectați cu COVID-19 (fiind plasați în carantină), după care, la scurt timp, au fost înștiințați că, la ora 14.00, Parlamentul se convoacă în ședință specială, pentru a examina moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, depusă de PAS și Platforma DA săptămâna trecută. Deputații din opoziție au acuzat conducerea Parlamentului de faptul că ar încerca să profite de faptul că doi potențiali susținători ai moțiunii s-au infectat, pentru a zădărnici tentativa de debarcare a Guvernului.

PSRM a jonglat cu COVID-ul cum i-a convenit politic

Anterior, când s-a anunțat că deputatul Nichiforciuc, din majoritatea parlamentară, s-a infectat, conducerea Parlamentului a blocat Legislativul pentru două săptămâni. Și atunci, pauza a avantajat guvernarea.  De data aceasta s-a procedat exact invers – deși pe internet au apărut poze de la ședința precedentă cu cei doi deputați infectați (fără mască), izolați au fost doar ei, ceilalți deputați fiind convocați inopinat.

Ședința a fost una cu scântei, deputații ajungând, la un moment dat, pe punctul de a se lua la bătaie, după ce premierul Ion Chicu a încercat să profite de „invitația” la tribuna Parlamentului, pentru a critica guvernul precedent, condus de Maia Sandu.

Prin moțiunea eșuată, opoziția a oferit posibilitate guvernării să speculeze cu pretinsele reușite pe timp de pandemie și, pe de altă parte, să șifoneze imaginea opoziției pro-europene veritabile (PAS și Platforma DA), plasând-o alături de partidele cu reputație șubredă, controlate de oligarhi fugari, exponenții cărora apar în rapoartele vizând frauda bancară de un miliard de dolari.

Lovitură de imagine pentru opoziția pro-europeană

„Prin moțiunea de cenzură de azi opoziția a demonstrat cât de bine i se potrivește numele de „alianța haosului”. Moțiunea a căzut pentru că, de la bun început a fost o acțiune fără conținut, o improvizație politică și s-a bazat exclusiv pe scenariul oligarhic de a mai smulge niște deputați din rândul majorității. Sper că Maia Sandu și Andrei Năstase au înțeles și ei din această experiență umilitoare că nu a meritat să-și pună semnăturile la un loc cu grupările mafiote reprezentate de „Pro-Moldova” și partidul „Șor”, la un loc cu hoții miliardului, nu a meritat să-și păteze numele căzând în capcana acestora”, a comentat președintele Igor Dodon.

Pe de altă parte, liderii opoziției acuză Guvernul Chicu de incompetență și spun că acesta s-ar fi transformat în staff electoral al lui Igor Dodon (alegerile prezidențiale sunt planificate pentru 1 noiembrie 2020). Potrivit liderului Platformei DA, Andrei Năstase, demiterea acestui Guvern „nu este un moft al opoziției, ci o urgență națională”. Potrivit lui, ratarea șansei de a demite acest guvern înseamnă declanșarea unui „fenomen ireversibil - un dezastru din cenușa căruia nu vom mai putea renaște”. „PSRM este un partid încremenit în dogma comunistă de sorginte asiatică - este captiv unor mentalităţi învechite şi totalitare, specifice secolului trecut. Faptele, realităţile şi eşecul reprezentat de PSRM în arcul de putere în două formule diferite, ne demonstrează că este un adevărat pericol pentru viitorul şi siguranţa Republici Moldova”, a menționat liderul Platformei DA, partid care a inițiat moțiunea de cenzură eșuată.

La rândul său, deputatul PAS, Mihai Popșoi, a menționat doar că „la următoarea moțiune PAS se va asigura că sunt voturi suficiente pentru demiterea Guvernului” – un deziderat asupra căruia a insistat, de altfel, până în ultima clipă, și de această dată.

Analiștii politici consideră actualul Parlament de la Chișinău ca fiind cel mai corupt din istoria Republicii Moldova – un Legislativ care, însă, nu va putea fi dizolvat, în opinia lor, nici după alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, alegeri la care și-au anunțat participarea ambii lideri ai opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase.