Germania își direcționează ajutoarele destinate Republicii Moldova direct către cetățeni, Guvernul de la Chișinău îndeplinind doar rolul de intermediar.

Șeful diplomației moldovene, Andrei Galbur, și ambasadoarea Republicii Federale Germania la Chişinău, Ulrike Knotz, au semnat un acord pentru dezvoltarea economică a Moldovei în 2017. „Vrem să îmbunătățim condițiile de trai în Republica Moldova și să susținem parcursul european al acestei țări”, a menționat diplomatul german. Documentul semnat prevede promovarea a trei proiecte în valoare totală de 6 milioane de euro. Acestea se referă la modernizarea serviciilor publice locale, sporirea calităţii şi eficienţei în domeniul asistenţei medicale şi consilierea prim-ministrului în domeniul dezvoltării economice.

Conform acordului, 2 milioane de euro vor fi alocați pentru modernizarea serviciilor comunale, 1 milion de euro – pentru consilierea prim-ministrului în domeniul dezvoltării economice, iar alte 3 milioane vor fi investite în proiecte de sporire a calității asistenței medicale.

Încă 10 milioane de euro pentru sanitație

De asemenea, partea germană și-a exprimat intenția de a pune la dispoziţie Guvernului Republicii Moldova alte 10 milioane de euro în cadrul proiectului „Iniţiativa sanitaţie” în scopul îmbunătăţirii accesului populaţiei la sanitaţie, în special în instituţiile de învăţământ. „Cele 10 milioane de euro constituie un grant şi nu vor trebui rambursați. Acești bani vor ajunge, fără ocolişuri şi fără costuri de tranzacţionare, acolo unde este nevoie de ei cel mai mult - la oameni”, a precizat ambasadoarea. De acest împrumut nerambursabil vor beneficia aproximativ 140.000 de oameni.

Din 1992 până în prezent, Germania a oferit Republicii Moldova ajutoare financiare în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro. „Dacă luăm în consideraţie toate mijloacele, programele şi proiectele finanţate din bugetul federal, suma practice se dublează”, a precizat ambasadoarea Germaniei.

Un sfert de veac de la stabilirea relaţiilor diplomatice

„Germania continuă să joace un rol semnificativ în ceea ce privește consolidarea democrației și a statului de drept, dezvoltarea economică durabilă a țării. Acest sprijin financiar generos ne va fi de un real folos”, a menționat ministrul Afacerilor Externe, Andrei Galbur.

Colaborarea dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Federale Germania a cunoscut o impulsionare substanţială în 2016, în spiritul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, având drept scop promovarea reformelor democratice şi apropierea Moldovei de Uniunea Europeană.

Pe 14 decembrie, s-au împlinit 25 de ani de la recunoaşterea independenţei Republicii Moldova de către Germania, iar în aprilie 2017, va fi celebrat un sfert de veac de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

Vitalie Călugăreanu