Europa se află în raza de acţiune a rachetelor nord-coreene, ceea ce înseamnă că statele membre NATO se află în pericol, a declarat luni secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg.

Înaintea unei vizite oficiale în Japonia şi în Coreea de Sud, Stoltenberg a precizat că NATO are capacitatea de a răspunde oricărei ameninţări.

„Europa a intrat în raza de acţiune a rachetelor nord-coreene, iar statele membre NATO sunt deja în pericol. NATO şi-a protejat statele membre de ameninţarea rachetelor balistice prin acţiuni de descurajare, însă sunt necesare eforturi diplomatice pentru a găsi o soluţie paşnică la acest conflict. NATO are capacităţile şi hotărârea de a răspunde la orice ameninţare şi la orice agresor. Dar NATO şi niciun aliat nu doresc un război ... Ar fi un dezastru", a spus Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru publicaţia japoneză "Yomiuri Shimbun".

NATO nu are o implicare directă în încercarea de a rezolva criza nord-coreeană, dar şi-a manifestat susţinerea pentru aliaţii săi din regiune. SUA au instalat elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, pentru contracararea ameninţărilor balistice din Iran şi Coreea de Nord.