Președintele Igor Dodon, care este și comandantul suprem al forțelor armate, a blocat participarea unui contingent de militari moldoveni la un exercițiu multinațional care se va desfășura începând cu 7 septembrie în Ucraina.

Este vorba de stagiul de pregătire „Rapid Trident”. Potrivit Ministerului Apărării, militarii Armatei Naționale participă anual la astfel de stagiu pe teritoriul Ucrainei începând cu 1996, acest exercițiu contribuind la pregătirea militarilor moldoveni pentru operațiunea de menținere a păcii din Kosovo. Moldova urma să participe la acest stagiu cu 57 de militari.

Într-un răspuns adresat Ministerului Apărării, Dodon menționează că nu aprobă participarea militarilor moldoveni  și a i-a cerut să contramandeze pregătirile pentru deplasarea celor 57 de moldoveni la exercițiul multinațional „Rapid Trident”: „În virtutea atribuțiilor șefului statului, vă comunic că președintele Republicii Moldova nu a aprobat participarea efectivului la exercițiul respectiv”.

Anterior, pro-rusul Dodon a interzis participarea militarilor moldoveni și la exerciții militare multinaționale organizate în  România, în cadrul programului NATO „Parteneriat pentru Pace”.