Diplomele de studii superioare eliberate de instituțiile din stânga Nistrului nu vor fi apostilate de către autoitățile constituționale de la Chișinău. Experții Chișinăului și Tiraspolului nu au ajuns la un consens în această chestiune la întâlnirea de la Bavaria.

Autoritățile de la Chișinău și-au motivat poziția prin faptul că, potrivit legislației Republicii Moldova, entitatea numită „universitatea de stat din regiunea transnistreană” nu există.

În cadrul întâlnirii, experții au împărțit problemele dintre cele două maluri ale Nistrului în trei paneluri: educație, transport și telecomunicații.

La runda de negocieri în formatul 5+2 de la Berlin, de la începutul lunii iunie, Tiraspolul insista asupra recunoașterii de către Chișinău a diplomelor eliberate în stânga Nistrului, a plăcuțelor de înmatriculare cu drapelul Transnistriei și a prefixului  telefonic al regiunii.

Pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, a menționat că reuniunea din Bavaria nu a adus progrese în realizarea punctelor din declarația semnată la Berlin la începutul lunii iunie.

Analistul Fundației Jamestown, Vladimir Socor, spunea anterior că autoritățile de la Chișinău nu au dreptul moral să recunoască diplomele universității din Tiraspol - instituție de învățământ acaparată de forțele sepratiste cu arma în mână.

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, spune că în cazul unor cedări, Chișinăul ar nimeri într-o cursă întinsă de Moscova.

Iar ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, Serghei Gubarev, a spus că Moscova s-a așteptat la mai mult de la coferința din Bavaria. Într-o declarație dată publicității, acesta susține că „cele mai mari așteptări erau de la pachetul legat de diplomele de studii”.

Constantin Uzdriș