Corupției politice la cel mai înalt nivel și tregiversării reformelor se datorează 50% din răul ce i s-a întâmplat Ucrainei începând cu toamna anului 2013, care a culminat cu pierderea peninsulei Crimeea și cu conflictul armat din Donbas.

Hanna Shelest, editor-șef al revistei „Ukraine-Analytica” și membru al Consiliului pentru Politică Externă consideră că pe lângă implicarea directă a Rusiei în aceste procese, factorul intern a avut o influență decisivă. 

Declarațiile au fost făcute la o „masă rotundă”, organizată de CID NATO, despre situația din regiunea Mării Negre, conflictul din Ucraina și războiul informațional.

„Amânarea și mimarea reformelor ne-au dus la aceea că nici astăzi nu avem regim liberalizat de vize cu UE. Atunci se cerea crearea unui comitet anti-corupție și crearea sistemului electronic de declarare a veniturilor”, a menționat expertul ucrainean.

Potrivit Hannei Shelest, acum doi ani experții și politicienii din Ucraina anticipau că următorul punct al agresiunii rusești va fi Odesa: „Doar că nu era clar ce anume va fi atacat - regiunea sau orașul Odesa”. (...) „În martie 2014, credeam că Odesa va deveni a doua Crimeie, experții și chiar politicienii de la noi erau aproape siguri de acest lucru. Elementele care induceau această ipoteză: identificarea localnicilor cu  limba rusă, infrastructura foarte proastă și situația economică care îi făcea pe oameni să se simtă izolați și, bineînțeles , atenția autorităților centrale orientată spre alte regiuni”, a adăugat expertul.

Editorul-șef al revistei „Ukraine-Analytica” a menționat că printre factorii care au condus la stoparea ascensiunii separatiștilor susținuți de Federația Rusă a fost securizarea frontierei de Est a Republicii Moldova pe segmentul transnistrean inclusiv și cu ajutorul Misiunii EUBAM. După aceasta, Moscova s-a concentrat asupra propagandei și falsurilor media, ceea ce a dus, de fapt, la tragedia din 2 mai 2014 (incendierea Casei Sindicatelor, soldată cu morți).

Report.md va reveni miercuri la subiect, în cadrul unui amplu interviu cu Hanna Shelest.

Constantin Uzdriș