Mimarea reformelor poate avea efecte criminale   Chișinău    

Dezvăluire făcută la Chișinău: Ce a salvat Odesa de „oamenii verzi” ai lui Putin?

Corupției politice la cel mai înalt nivel și tregiversării reformelor se datorează 50% din răul ce i s-a întâmplat Ucrainei începând cu toamna anului 2013, care a culminat cu pierderea peninsulei Crimeea și cu conflictul armat din Donbas.

Hanna Shelest, editor-șef al revistei „Ukraine-Analytica” și membru al Consiliului pentru Politică Externă consideră că pe lângă implicarea directă a Rusiei în aceste procese, factorul intern a avut o influență decisivă. 

Declarațiile au fost făcute la o „masă rotundă”, organizată de CID NATO, despre situația din regiunea Mării Negre, conflictul din Ucraina și războiul informațional.

„Amânarea și mimarea reformelor ne-au dus la aceea că nici astăzi nu avem regim liberalizat de vize cu UE. Atunci se cerea crearea unui comitet anti-corupție și crearea sistemului electronic de declarare a veniturilor”, a menționat expertul ucrainean.

Potrivit Hannei Shelest, acum doi ani experții și politicienii din Ucraina anticipau că următorul punct al agresiunii rusești va fi Odesa: „Doar că nu era clar ce anume va fi atacat - regiunea sau orașul Odesa”. (...) „În martie 2014, credeam că Odesa va deveni a doua Crimeie, experții și chiar politicienii de la noi erau aproape siguri de acest lucru. Elementele care induceau această ipoteză: identificarea localnicilor cu  limba rusă, infrastructura foarte proastă și situația economică care îi făcea pe oameni să se simtă izolați și, bineînțeles , atenția autorităților centrale orientată spre alte regiuni”, a adăugat expertul.

Editorul-șef al revistei „Ukraine-Analytica” a menționat că printre factorii care au condus la stoparea ascensiunii separatiștilor susținuți de Federația Rusă a fost securizarea frontierei de Est a Republicii Moldova pe segmentul transnistrean inclusiv și cu ajutorul Misiunii EUBAM. După aceasta, Moscova s-a concentrat asupra propagandei și falsurilor media, ceea ce a dus, de fapt, la tragedia din 2 mai 2014 (incendierea Casei Sindicatelor, soldată cu morți).

Report.md va reveni miercuri la subiect, în cadrul unui amplu interviu cu Hanna Shelest.

Constantin Uzdriș


Articolul anterior

Când instituțiile statului sunt slabe, jurnaliștii de investigație sunt mai puternici

Articolul următor

Rusia despre România: O ţară din lumea a III-a, a cărei situaţie s-a înrăutăţit după aderarea la UE