Potrivit acestora, președintele ar fi ignorat fracțiunea PCRM din Parlament la desemnare, dar și grupul celor 14 deputați care au părăsit fracțiunea, care erau dispuși să discute pentru a susține o majoritate Parlamentară, relatează Agora.md.

Documentul este datat 24 decembrie și a fost întregistrat la Curtea Constituțională pe 28 decembrie.

Conform Timpul.md, deputații cer să fie suspendat Decretul președintelui privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Ei solicită Curții Constituționale interpretarea art. 98 din Constituția R. Moldova:

 

  • Cum trebuie să fie înțeleasă sintagma ”consultarea fracțiunilor parlamentare”?
  • Este un drept discreționar al șefului statului de a desemna un candidat la funcția de prim-ministru indiferent de existența sau inexistența unei majorități parlamentare?
  • Este obligat șeful statului, în procesul de consultări, să țină cont de existența unei majorități parlamentare dispusă să susțină un candidat la funcția de prim-ministru?
  • Este obligat președintele să poarte consultații doar cu fracțiunile sau și cu grupurile parlamentare de deputați neafiliați?

 

Art. 98, alin. (1) stipulează: ”După consultarea fracţiunilor parlamentare, preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru”.