Se întâmplă nu doar în Republica Moldova! Consiliul suprem electoral (YSK) din Turcia a invalidat luni rezultatele alegerilor municipale de la Istanbul și a dispus ca acestea sa fie repetate, dupa cum a solicitat partidul de guvernământ și presedintele Recep Tayyip Erdogan.

"Alegerile de la Istanbul vor fi repetate", si-a exprimat satisfactia pe Twitter reprezentantul Partidului justiției și dezvoltarii (AKP) pe langa YSK, Recep Ozel.

„Considerăm că această decizie a fost cea mai bună pentru a ne întări hotărârea de a ne rezolva problemele în cadrul democraţiei şi al Dreptului şi pentru a lăsa voinţa poporului să arbitreze”, a declarat Erdogan într-un discurs susţinut în faţa deputaţilor partidului său.

„Cei care iau decizii în această ţară pot (…) trăda. Dar noi, noi nu vom renunţa niciodată, păstraţi speranţa”, a declarat învingătorul Imamoglu după anunţul Consiliului suprem electoral de anulare a votului.

Pe 16 aprilie, formațiunea președintelui Recep Tayyip Erdogan, AKP a înaintat o "contestație extraordinară" la alegerile pentru primaria Istanbul, cerând anularea votului și reluarea alegerilor, invocând "nereguli" în procesul electoral de pe 31 martie.

O zi mai târziu, consiliul electoral provincial i-a înmânat lui Ekrem Imamoglu, candidatul principalului partid de opozitie, Partidul republican al poporului (CHP), certificatul oficial care atesta alegerea sa ca primar.

Anularea rezultatelor alegerilor municipale de la Istanbul de către Consiliul suprem electoral din Turcia le-a reamintit politicienilor moldoveni despre invalidarea alegerilor locale noi, organizate la Chișinău în 2018 - alegeri câștigate de liderul opoziției Andrei Năstase. Acesta a fost scos din joc deși, după anunțarea rezultatelor scrutinului, pe ușa biroului de la Primărie, pe care urma să-l ocupe, apăruse deja inscripția cu numele lui Andrei Nastase și funcția pe care, juridic, încă nu o deținea.

„Au ce au dictatorii cu anularea alegerilor pierdute de exponenții partidelor lor” - așa a comentat reprezentantul Partidului Acțiune și Solidaritate din Moldova, Sergiu Litvinenco, invalidarea alegerilor de la Istanbul.

La Chișinău, după ce justiția a invalidat alegerile noi și nu a validat mandatul lui Andrei Năstase, la 10 iulie 2018, Ruslan Codreanu, exponent al unui partid care deservea guvernarea controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, s-a autoproclamat primar interimar, funcție pe care o deține până în prezent.