Platforma „Demnitate și Adevăr” a reluat protestele în Chișinău, după o pauză de aproape 3 luni. În pofida piedicilor puse de autorități, prin încercarea de a bloca transportul spre Chișinău (deși nu-și recunosc intervenția), coloane de manifestanți au ajuns deja în Piața Marii Adunări Naționale.

Clădirile Parlamentului și Guvernului sunt încercuite de polițiști. De asemenea, mai mulți polițiști au fost dislocați la Televiziunea Publică și alte instituții ale statului. Internauții au postat pe rețelele de socializare mai multe imagini cu autocare și maxi-taxi-uri de rută care stau blocate în centrele raionale (exemplu verificat: Șoldănești și Strășeni).  Un grup de protestatari au venit de la Orhei cu tractoarele.

Deoarece transportul public interurban este blocat, oamenii vin la protest cu mașinile personale / FOTO: independent.md

Nu se știe din partea cui a venit interdicția. Șoferii refuză să vorbească cu jurnaliștii, iar Inspectoratul General de Poliție a anunțat într-un comunicat că poliția nu interzice transportului să se deplaseze la protestul din Chișinău.

Dis-de-dimineață, sediile principalelor imobile ale oligarhului Vlad Plahotniuc, despre care presa a scris că ar controla în totalitatea momentan guvernarea, erau păzite de persoane în uniforme sportive, fără semne de identificare, clădirea în care se află principalul său oficiu „GBS” a fost baricadată cu TIR-uri și autocare. 

În ajunul protestului, liderul Partidului „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a trimis o sesizare către Serviciului de Informații și Securitate, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Delegația Uniunii Europene și ambasadele din Republica Moldova în care anunță despre apariția unui blog care, din numele lui, face apel la violență și teroare. El a declarat săptămâna aceasta, în cadrul unei emisiuni TV că manifestația va fi una pașnică. „Scopul acestor acțiuni criminale (lansarea blogului fals) este de a mă discredita. Atenționez asupra faptului că în textul de esență teroristă (de pe blogul fals) se face trimitere la Televiziunea Română, pentru a implica România în evenimentele politice și sociale din Republica Moldova, exact cum s-a procedat în cazul „7 aprilie 2009””, a precizat Năstase. El a spus că la protestul de astăzi se va cere alegeri parlamentare anticipate concomitent cu alegerile prezidențiale din 30 octombrie.

Un alt lider pro-european, Maia Sandu, a anunțat duminică dimineață că va participa la protestul din Piața Marii Adunări Naționale, pentru a „le spune celor de la guvernare că ei nu ne reprezintă și că politica lor este îndreptată împotriva cetățenilor”: „Mă voi alătura oamenilor care vor protesta, pentru a le aminti guvernanților că timpul lor a expirat și că nu vom renunța la schimbare. Știm că ei nu au ochi să ne vadă și urechi să ne audă, dar vom insista, în mod pașnic și civilizat, pe respectarea drepturilor noastre și pe apărarea valorilor democratice. Ignorarea voinței poporului este o strategie proastă, care nu va ține mult timp”, a spus Maia Sandu.

La protestul Platformei „Demnitate și Adevăr” au mai aderat Partidul Liberal-Democrat (partid parlamentar al cărui lider, Vlad Filat, se află în arest) și Partidul Liberal-Reformator (extraparlamentar).

Report.md va relata în continuare despre cele mai importante elemente ale manifestației de astăzi din PMAN.

-------------------------

UPDATE - 13.55

Unul dintre liderii protestatari, Alex Cozer, a anunțat că o delegație a protestatarilor va merge în curând la Vlad Plahotniuc. Mulțimea cere demisia ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc, pentru blocarea transportului public din raioane spre Chișinău.

Update - 14.45 Protestatarii cer ca alegerile anticipate sa fie organizate concomitent cu alegerile prezidentiale și referendumul constituțional inițiat de Platforma „DA”. Mulțimea scandează „Revoluție!”.

FOTO: report.md

Update - 15.03 Protestarii încearcă să înconjoare Guvernul... Organizatorii anunță că protestul are în continuare un caracter pașnic, dar hotărât. „Dacă ne vor impune, vom recurge și la alte acțiuni”, a anunțat Chiril Moțpan, unul din liderii protestatari. Bărbații din mulțime au fost chemați să vină în față.

FOTO: report.md

Update - 15.08 - Combatanții războiului de la Nistru sunt în fața coloanei de protestatari. Urmează încercuirea Guvernului... 

FOTO: report.md 

Update - 15.13 - Protestatarii au pornit în marș în jurul Guvernului. Poliția a format un lanț în jurul instituției. 

 FOTO: report.md

Update - 15.21 Protestatarii scandează „Plahotniuc nu uita, pușcăria-i casa ta!”

                                     Polițist echipat la protestul de astăzi, din PMAN / FOTO: report.md

Update - 15.53 Prin spatele Executivului, în Guvern, au intrat polițiști înarmați.

 

FOTO: report.md

Update 16.48 - Protestatarii au pornit în marș spre Global Business Center unde își are oficiul controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. În curtea instituției au fost dislocați oameni în costume sportive.

FOTO: report.md

Update -  16.55 Poliția încearcă să blocheze anumite străzi pe unde ar urma să treacă protestatarii în drum spre GBC.

FOTO: report.md 

Update - 17.00 Protestatarii încearcă să blocheze maşinile poliţiei. Au aruncat cu ouă. Au început altercaţiile! Protestatarii au spart zidul format de poliţişti.

 

Update - 17.05 În centrul Chisinaului au început ciocnirile între poliţie şi protestatari.

 

Update - 17.09 Poliția folosește gaze lacrimogene. Protestatarii au început să arunce cu pietre.

 

Update - 17.24 Scuturile polițiștilor au țepi care pot răni protestatarii în cazul îmbrâncelilor.

Update - 17.46 Protestatarii au ajuns la „GBC”, reședința principală a oligarhului Vlad Plahotniuc. Sunt mai multe cordoane de poliție... Numărul protestatarilor crește. Ei scandează: „Plahotniuc, nu uita, pușcăriea-i casa ta!”. În primele rânduri sunt bărbați, combatanți ai războiului de la Nistru.

 

Update - 18.02 Liderul protestatarilor, Andrei Năstase, a chemat mulțimea să protesteze pașnic și a anunțat că „Plahotniuc nu e în „GBC” și că nu are rost să fie atacată clădirea”. Unii protestatari încearcă să provoace mulțimea.

Update - 18.10 La „GBC” unii protestatari aruncă cu ouă.

 Update - 18.56 Liderii protestatari au chemat mulțimea să se întoarcă în Piața Marii Adunări Naționale...

Update - 19.14 Protestatarii au blocat str. Ismail, una din principalele intrări în Chișinău. Ei scandează „Unire moldoveni!” și „Miliardul înapoi!”. Polițiștiștii lipsesc. Traficul nu este dirijat. Nici organizatorii protestului nu se văd. 

 

Update 19.43 Protestatarii au ajuns pe strada Bulgară în preajma casei în care locuiește Vlad Plahotniuc. Mulțimea scandează: „Plahotniuc, la pușcărie!”, „După Filat, și Plaha... arestat!”.

Update - 19.51 Manifestanții se îndreaptă spre MAI. Organizatorii au anunțat despre pichetarea instituției.