Analiștii politici au identificat câteva elemente care justifică stabilirea datei alegerilor prezidențiale de către guvernarea controlată de PD anume pe 30 octombrie 2016.

Analistul politic Igor Boțan crede că pe lângă chestiunile tehnice care prevăd modificări legislative, guvernarea a împis data alegerilor maxim posibil pentru a încerca disperat să se reabiliteze în fața electoratului: „Guvernarea a spus că are nevoie de acest răgaz pentru a modifica legislația, pentru a obține avizul Comisiei de la Veneția la amendamentele ce urmează a fi operate, numirea unei noi componențe a Comisiei Electorale Centrale și, cel mai important, cred că ei speră că mai au timp să-și lustruească imaginea”, a menționat Boțan.

Analistul politic Oazu Nantoi consideră că data de 30 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător. Potrivit lui, „cei care se ocupă în prezent de capturarea statului” speră să uneltească până atunci în așa fel încât în turul doi să ajungă doar candidați controlabili: „Consider că alegerile prezidențiale din Republica Moldova nu au nimic în comun cu factorul extern. Data de 30 octombrie a fost aleasă pentru ca guvernarea să aibă timp să anihileze orice opoziție internă, pentru ca în turul doi să ajungă acei candidați care sunt agreați de regimul oligarhic”, a spus Nantoi.

Președintele Parlamentului de la Chișinău (fruntaş PD şi finul de cununie al oligarhului Vlad Plahotniuc), Andrian Candu, declara anterior la TV că alegerile ar trebui să se desfășoare în toamna acestui an. Candu explica atunci că în urma deciziei din 4 martie a Curții Constituționale vor fi operate modificări la Codul electoral, iar Comisia de la Veneția recomandă ca alegerile să nu se desfășoare nu mai devreme de 6 luni de la ultima modificare a legii electorale.

În luna februarie 2016 a expirat și mandatul membrilor Comisiei Electorale Centrale.

Report.md precizează că alegerile președintelui Republicii Moldova se vor desfășura după scrutinul parlamentar din Federația Rusă, care este programat pentru 18 septembrie 2016. Tot în toamna acestui an vor avea loc alegeri parlamentare în România, iar pe 11 decembrie alegătorii din stânga Nistrului vor fi chemaţi la urne să-şi aleagă liderul separatist.

Constantin Uzdriș