Legea antipropagandă, votată la 7 decembrie 2017 de Parlamentul de la Chișinău, a intrat oficial în vigoare. Aceasta înseamnă că emisiunile informativ-analitice și militare și politice, retransmise în Moldova din Rusia, trebuie eliminate din grilă.

Radiodifuzorii au avut la dispoziție 30 de zile pentru a-și racorda serviciile de programe și ofertele de servicii la noile reguli.

Pentru încălcarea prevederilor legii, radiodifuzorii și distribuitorii de servicii riscă amenzi de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei, iar pentru încălcarea repetată – până la 100 de mii de lei.

La începutul acestui an președintele Igor Dodon a fost  suspendat temporar din funcție pentru a treia oară după refuzul de a promulga această lege. În locul lui, legea a fost semnată de Andrian Candu în calitate de președinte interimar. Ulterior, Duma de Stat a Rusiei a condamnat decizia Chișinăului, cerând autorităților ruse să identifice ale căi prin care mesajele din Rusia „să ajungă în casele moldovenilor”.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a anunțat că va începe chiar din prima zi monitorizarea fizică a radiodifuzorilor. CCA susține că posturile de radio și TV care nu se vor conforma vor primi, succesiv, avertismente, sancțiuni financiare și sancțiune prin retragerea licențelor.

În Republica Moldova, posturile TV din trustul media, controlat de liderul PD, Vlad Plahotniuc, au retransmis ani la rând programe propagandistice din Rusia. Proiectul Legii antipropagandă a fost inițiat de democrați după ce, la nivel politic, în Rusia, s-a decis „migrarea” contractelor posturilor rusești retransmise în Moldova de la trustul media controlat de Plahotniuc la cel controlat de Igor Dodon.