Decizie finală în dosarul vizând cetățenia moldovenească a fostului președinte al României, Traian Băsescu. Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a decis miercuri seară că Băsescu nu avea dreptul să primească cetățenia moldovenească din cauza dosarului penal pe care îl avea în România.

Potrivit magistraților CSJ, faptul că Traian Băsescu se afla sub urmărire penală în România atunci când a depus cererea de obținere a cetățeniei constituie motiv legal și pertinent de retragere a cetățeniei moldovenești.

„Conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al președintelui Republicii Moldova persoanei care a dobândit-o în mod fraudulos, prin informație falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent. Instanțele ierarhic inferioare au constatat (...) că la depunerea cererii cu privire la acordarea cetățeniei Republicii Moldova, precum și la momentul examinării cererii, Traian Băsescu nu a comunicat și nu a indicat că se află sub urmărire penală, fapt care constituie un impediment la obținerea cetățeniei Republicii Moldova. Aflarea persoanei sub urmărire penală, constituie, cu certitudine, fapte pertinente pentru retragerea cetățeniei”, au explicat magistrații moldoveni. 

Doi dintre judecătorii care au pronunțat decizia în cazul cetățeniei lui Traian Băsescu sunt din lista celor 7 care au demisionat cu o zi în urmă. Este vorba de Iulia Sîrcu și Dumitru Visternicean. Demisia lor încă urmează să fie aprobată de Parlament.

Procesul de judecată a pornit după ce președintele pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon, a semnat, la 3 ianuarie 2017, decretul prin care lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova, acordată de fostul preşedinte Nicolae Timofti.

Decizia de miercuri a CSJ a fost aprobată după ce, cu 4 ore înainte, pe site-ul Curții apăruse informația cu privire la amânarea examinării dosarului pentru data de 14 noiembrie. S-au răzgândit magistrații și au pronunțat noaptea decizia de respingere a recursului avocatului lui Băsescu, Andrei Bivol.

În opinia avocatului Bivol, Băsescu a fost lipsit de cetățenia moldovenească din considerente exclusiv politice, „iar încercarea aceasta de a da o notă juridică sau o motivaţie de încălcare a legii este absurdă”, a spus el. Potrivit avocatului, fostul președinte al României a primit cetățenia moldovenească în mod excepțional, pentru merite deosebite față de Republica Moldova, iar în acest caz, legea nu prevede obligativitatea prezentării unor acte relevante.

Traian Băsescu este președinte de onoare al Partidului Unității Naționale din Republica Moldova. Anterior el a spus că gestul de ostilitate manifestat de Igor Dodon nu-l descurajează și nu-l va face să renunțe la promovarea ideii unirii Republicii Moldova cu România.