Absurdul în politica de la Chișinău continuă. În timp ce presa și analiștii politici vorbesc despre o majoritate parlamentară constituită prin metode obscure, care deservește un regim oligarhic detestat la nivel național din cauza suspiciunilor de corupție, exponenții acestei majorități pozează cu cartonașe roșii pe care scrie: „Moldova contra corupției!”.

Mai mulți ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene, acreditaţi la Chişinău, au ”penalizat” săptămâna aceasta fenomenul corupției înrădăcinat în Republica Moldova. Diplomații au acordat „cartonaş roşu” corupţiei din Moldova. Aleșii poporului spun că au înțeles mesajul diplomaților europeni și, ca să fie mai credibili, le-au repetat gestul.

„Un joc corect contează în fotbal și în societate. Alăturați-vă ambasadorilor UE și arătați cartonaș roșu corupției!”, se menționează în mesajul postat pe pagina de Facebook a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

                                                    Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola

A doua zi, deputații moldoveni au vrut să arate că au înțeles mesajul – au venit la Parlament cu cartonașe roșii pe care scria: „Moldova contra corupției”. Cartonașele au fost ridicate atunci când  deputații și-au dat votul pentru adoptarea în lectură finală a pachetului de legi cu privire la reformarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) şi a sistemului de declarare a averilor şi intereselor de către persoanele cu funcții de răspundere. „Vă propun să votăm pachetul de integritate folosind anume aceste cartonașe, care demonstrează că suntem împotriva corupției”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Deputat PLDM: „Să nu stricăm o campanie frumoasă, care nu este a noastră”

Unii deputați din opoziție au menționat că, de fapt, flagelul corupției este în Parlament. „Fără îndoială că Moldova este contra corupției, dar cum rămâne cu noi? Pe aceste cartonașe trebuie scris: „Deputații contra corupției!”, a reacționat deputatul neafiliat, Oleg Reidman.

La rândul său, deputatul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc a menționat că, de fapt, diplomații europeni au arătat cartonașele roșii deputaților care s-au vândut oligarhului. „Într-adevăr, este o campanie inedită, dar trebuie să înțelegem corect mesajul: diplomații și societatea civilă ne arată acest cartonaș nouă, politicienilor. Trebuie să recunoaștem acest lucru. Vă propun să ne luăm nouă aceste cartonașe ca amintire, să aplecăm ochii și să recunoaștem că și în acest Parlament există corupție. Să nu stricăm o campanie frumoasă, care nu este a noastră”, a menționat Pistrinciuc.

În cele din urmă, deputații au votat în lectură finală pachetul de legi privind reformarea CNI, pachet care conține trei acte legislative importante: Legea privind declararea averii şi a intereselor personale; Legea cu privire la Centrul Naţional de Integritate şi Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative. Potrivit acestor documente, CNI va avea competența de a sancționa persoanele care încalcă regimul juridic al conflictului de interese sau al declarării averilor. Noile acte legislative prevăd și confiscarea averilor care nu pot fi justificate de către subiecții declarării.

                                        Alina Zotea, deputat PL, parte a majorității parlamentare / FOTO: Facebook

Pachetul de legi care „aprinde paie” în capul funcționarilor lipsiți de integritate

Lilia Ioniță, expertă a Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) din Moldova spune că aceste legi vor funcționa numai dacă va există voință politică. „În cazul celui mai optimist scenariu, instituția va incepe, efectiv, sa lucreze, poate, de anul viitor. Nu cred că vom avea parte de evoluții spectaculoase mai devreme. Un alt aspect: pe hârtie, parcă totul arată bine, dar noi știm cum sunt aplicate la noi legile... Avem prea multe exemple negative care ne fac să fim sceptici”, a spus Lilia Ioniță. „Să urmărim atent cine va sesiza primul Curtea Constituțională în legătură cu aceste legi, pentru că ele chiar „aprind paie” în capul funcționarilor lipsiți de integritate - vor fi demiși și li se va confisca diferența dintre venituri și proprietate. Aceasta e o mare provocare pentru mulți. Iată de ce cred că se vor găsi din acei care o vor contesta”.

Condiția României: Reforme anticorupție, apoi banii…

Când era încă la Guvern, pachetul de legi votat vineri a stârnit dispute între foștii membri ai Executivului condus de Chiril Gaburici. Cu un an în urmă, la ultima ședință prezidată de ex-premierul Gaburici, miniștrii PD-iști de atunci au refuzat să sprijine pachetul de legi, motivând că nu ar avea susținere politică în Parlament.

Apoi, un an de zile, inițiativele legislative s-au prăfuit prin Executiv, chiar dacă societatea civilă insista ca pachetul de legi să fie aprobat. La începutul lunii februarie curent, actualii miniștri au votat proiectele „dintr-o răsuflare”, aceasta fiind una din condițiile impuse de Guvernul României pentru acordarea primei tranșe din împrumutul de 150 de milioane de euro promis în 2015. La sfârșitul lunii februarie acest pachet de legi a trecut de prima lectură a Parlamentului, iar peste aproape cinci luni, proiectele au fost votate în lectură finală.

Lilia Zaharia

______________________________________________________________________________________________

«КРАСНАЯ КАРТОЧКА» ПРОТИВ КОРРУПЦИИ ПОСЛЕ «ОГРАБЛЕНИЯ ВЕКА»

Несколько послов стран-членов Европейского Союза, аккредитованных в Кишиневе, «оштрафовали» феномен коррупции укоренившийся в Молдове. Дипломаты дали «красную карточку» коррупции в Молдове. Избранники народа говорят, что они поняли сообщение европейских дипломатов и, для того что бы быть более правдоподобными, они повторили их жест. Некоторые оппозиционные депутаты заявили, что, по сути, бич коррупции находится в парламенте и эти карточки предоставляются нынешнему правительству.