Socialistul pro-rus Igor Dodon și pro-europeana Maia Sandu sunt potențialii candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova care ar întruni cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale. Aceasta reiese dintr-un sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Potrivit rezultatelor anchetei sociologice, pentru Igor Dodon ar vota 32,1% dintre alegători, iar pentru Maia Sandu - 17,4%. Liderul protestelor pro-europene anticorupție din centrul Chișinăului, Andrei Năstase, președinte al Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr” ar acumula 11,9%, iar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin - 10,3%.

Același sondaj mai relevă că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSRM (pro-rus) ar acumula 17,9% din sufragii, pe locul doi s-ar situa Partidul „Platforma DA” (pro-european) cu 13,4%, fiind urmat de Partidul Nostru (pro-rus) – 12,3%.

Printre partidele care ar mai trece pragul electoral de 6% se mai numără Partidul Acțiune și Solidaritate (la construcția căruia lucrează Maia Sandu), posibil Partidul Democrat și Partidul Comuniștilor. Partidul Popular European din Moldova (al ex-premierului Iurie Leancă) se află la limita pragului de accedere în Parlament. Partidul Liberal (condus de Mihai Ghimpu) și Partidul Liberal Democrat (al ex-premierului Vlad Filat, aflat în arest), care sunt astăzi în Parlament, nu ar mai trece pragul electoral.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1 189 de persoane din 75 de localitati ale Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană), în perioada 1-10 aprilie 2016. Marja de eroare este de +/-3%.

Analiștii politici anticipează două tururi la prezidențialele din toamnă. Lupta politică se va da între Maia Sandu și Igor Dodon, iar observatorii independenți nu exclud mobilizarea populației din stânga Nistrului, pentru a înclina balanța, în al doilea tur, în favoarea pro-rusului Igor Dodon.

VC