Parlamentul European va decide săptămâna viitoare, la reuniunea de la Strasbourg, dacă își va delega reprezentanți la discuțiile cu reprezentanții Comisiei și ai Consiliului UE, pe tema acordării ajutorului de 100 de milioane de euro Republicii Moldova.

Europarlamentarul PPE, Siegfried Mureșan, raportor al Comisiei pe Bugete în acest dosar, a comunicat pentru Report.md că acordarea banilor va fi condiționată: „Condiționalitățile se referă la combaterea corupției, asigurarea independenței justiției, a statului de drept, dar și la respectarea standardelor democratice”, a spus Mureșan.

Din punct de vedere tehnic, aceasta înseamnă că raportul final și votul în Parlamentul European ar putea fi amânat până cel puțin după vacanța parlamentarilor, iar asupra deciziei s-ar putea reveni abia în septembrie.

Surse din Parlamentul European spun inițiativa de amânare a unei decizii ar fi susținută de PPE și ALDE. Mai mult, pe culoarele Parlamentului European se discută despre un audit al banilor acordați de UE pentru implementarea reformelor din justiția moldovenească.

Cele 100 de milioane de euro sunt destinate pentru asigurarea sustenabilității economiei Republicii Moldova și ar fi trebuit virați în trei tranșe.

Europarlamentarii au decis să revină asupra deciziei de acordare a banilor după ce, la 5 mai, Parlamentul de la Chișinău a votat comasarea proiectului votului uninominal propus de oligarhul Vlad Plahotniuc, coordonator al coaliției de guvernare și lider al PDM, cu cel al președintelui Igor Dodon prin care de propune implementarea sistemului electoral mixt.

Decizia politicienilor a generat proteste la Chișinău.

La 3 mai, anticipând votul din Legislativul de la Chișinău, PPE și ALDE au difuzat o declarație comună prin care avertizau guvernarea controlată de PDM despre riscul sistării finanțării Republicii Moldova din cauza derapajelor de la normele democratice.

Semnalele europenilor vin în contextul în care la 22 și 23 mai, la Chișinău, urmează să aibă loc reuniunea interparlamentară Republica Moldova – UE. Potrivit unor surse, autorităților moldovene li se va cere cu text deschis în cadrul acestei reuniuni să renunțe la tentativele de sugrumare a democrației.

Săptămâna aceasta, după ce a sesizat că la nivel internațional și local există o puternică rezistență în ceea ce privește schimbarea actualului sistem electoral, șeful PDM - oligarhul Vlad Plahotniuc, a făcut o declarație din care reieșea că ar putea ignora semnalele partenerilor europeni. În ziua în care un grup de experți ai Comisiei de la Veneția își încheia misiunea în Republica Moldova, Plahotniuc a declarat că „nu o să vină nimeni să interzică Moldovei să-și schimbe sistemul electoral (…) Comisia de la Veneția nu intervine în dreptul suveran al țării de a-și stabili sistemul electoral. Deci, nu va impune nimic Moldovei”. 

Liderii opoziției pro-europene de la Chișinău, Maia Sandu (lidera Partidului Acțiune și Solidaritate) și Andrei Năstase (liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr) au atenționat reprezentanții Comisiei de la Veneția asupra riscului instaurării unei dictaturi în Republica Moldova. „Tentativa lui Plahotniuc de a se salva politic și penal cu sprijinul lui Dodon și de a scufunda țara în întunericul dictaturii poate fi curmată. Și o vom curma. Doar să fim uniți!”, a menționat Năstase după întâlnirea cu experții Comisiei de la Veneția. Potrivit lui, relația Plahotniuc-Dodon pe care o vedem nu se numește „consens”, ci „compriomis mafiotic”.

Andrei Năstase și Maia Sandu au chemat întreaga societate moldovenească să vină duminică, 14 mai, la un mare protest naţional. „Plahotniuc l-a ajutat pe Dodon să devină preşedinte - acum este rândul lui Dodon să-l ajute pe Plahotniuc. Sondajele arată că PDM ar lua cel mult 4% la parlamentare. De aceea s-au gândit să schimbe sistemul electoral şi să facă posibilă fraudarea alegerilor”, a declarat Maia Sandu. „La acest protest nu vor fi organizatori. Partidele politice trebuie să stea departe de scenă. Nu este un protest al formaţiunilor politice, ci unul al cetăţenilor care ţin la democraţie. Mesajul nostru este să se renunţe la schimbarea sistemului electoral”, a precizat lidera PAS.

Potrivit ei, „situaţia PDM și a lui Plahotniuc, este dramatică, pentru că pierderea puterii înseamnă şi pierderea libertăţii lui şi averilor căpătate ilegal. Am asistat la furturi din sistemul bancar, la distrugerea băncilor… Suntem furaţi în continuare, am văzut cum au fost preluate businessuri de la oameni de afaceri, iar cei care au refuzat să se conformeze au fost nevoiţi să plece din ţară. Guvernarea irosește bani enormi pentru a plăti firme de lobby în SUA şi la Bruxelles, care umblă din cabinet în cabinet ca să le spele imaginea. Această guvernare întreţine o maşinărie foarte scumpă şi noi plătim pentru ea. Ei nu sunt hoţi obişnuiţi. Ei vă vorbesc frumos la TV, unii vorbesc şi limba engleză, fac poze cu copiii dvs. Ne zâmbesc şi ne fură. Plahotniuc nu are unde fugi din Moldova. El este într-o capcană şi ne ţine ostatici. Vrea să izoleze Moldova şi să facă singur legea. Vrea să construiască un stat al terorii”, a menționat Maia Sandu.

Despre pericolul care planează asupra democrației în Republica Moldova a vorbit, în cadrul unei emisiuni la TVR-Moldova, și ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase: „Am mari îngrijorări față de viitorul democrației în Republica Moldova (...) Nu cred că astăzi putem vorbi de un regim autoritar, dar în mod cert putem identifica o serie de pericole majore care amenință funcționarea instituțiilor democratice”, a apreciat Tănase.

Costel Prepeliță