Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova îşi exprimă îngrijorarea profundă în legătură cu agravarea recentă a situaţiei în zona de conflict din Nagorno-Karabah, care a dus la pierderea de vieţi omeneşti, inclusiv din rândul populaţiei civile.

Chişinăul îndeamnă părţile implicate în conflict să manifeste reţinere în a recurge la forţă, să respecte regimul de încetare a focului şi să evite o eventuală escaladare a ostilităţilor.

„Republica Moldova sprijină eforturile comunităţii internaţionale, în particular ale Grupului OSCE de la Minsk, care include Federaţia Rusă, Franţa şi SUA, în vederea reinstaurării păcii în regiune şi identificarea unei soluţii paşnice pentru conflictul din jurul Karabahului de Munte”, se arată într-un comunicat al diplomației moldovene.

Azerbaidjan și Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt în conflict de la sfârșitul anilor 1980 asupra enclavei Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morți și sute de mii de refugiați între 1988 și 1994. În ciuda semnării unui acord de încetare a focului, nu s-a ajuns la un acord de pace și ciocniri armate au loc în mod regulat.