Diplomele universitare şi plăcuţele de înmatriculare ale automobilelor, emise de autoritățile separatiste de la Tiraspol, ar putea fi recunoscute în plan internaţional.

Aflat într-o vizită de două zile în Republica Moldova, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, președinte în exercițiu al OSCE, a sugerat că OSCE insistă să se ajungă la anumite compromisuri în cele două probleme: „Recunoaşterea diplomelor şi plăcuţelor de înmatriculare sunt sigur că vor conduce la succes. Vorbim de înţelegeri comune şi de  respectarea integrităţii şi suveranităţii Republicii Moldova. Doar în aceste condiţii putem vorbi despre un statut juridic special pentru Transnistria. Conferinţa din Bavaria a arătat că relaţiile s-au dezvoltat şi putem contribui la detensionarea acestui conflict”, a menționat șeful diplomației germane după întrevederea cu premierul Pavel Filip.

La rândul său, premierul Filip a remarcat că în procesul de reglemntare transnistreană se simte o evoluție - după doi ani au fost reluate negocierile în formatul 5+2. „Am confirmat hotărârea noastră fermă de a contribui efectiv la realizarea protocolului de la Berlin atât în cadrul grupurilor de lucru pentru sporirea încrederii, cât și la nivelul reprezentanților politici - de la chestiunea diplomelor la cea a plăcuțelor de înmatriculare și a telefoniei, dar prioritare rămân problemele economice. Am reiterat disponibilitatea noastră de a elabora o concepție cu privire la statutul special al Transnistriei cu respectarea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova”, a spus șeful Guvernului de la Chișinău.

La limita trădării

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, director executiv al IDIS „Viitorul”, a apreciat, solicitat de Report.md, că prin asemenea declarații premierul moldovean demonstrează că „plutește deasupra apei”: „Totul rămâne la discreția autorităților de la Chișinău. „Dacă vorbim de măsuri de încredere, atunci garanțiile ar trebui să fie obținute din partea Moscovei, care menține trupe în stânga Nistrului și susține un regim separatist”, a spus Igor Munteanu.

Președintele Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole, a spus că regretă atitudinea partenerilor externi, care acceptă să pună pe agendă doar aspecte ce nu deranjează Tiraspolul:  „Salutăm interesul din partea partenerilor noștri externi față de reglementarea conflictului transnistrean, dar, în același timp, ne exprimăm regretul față de lipsa totală a discuțiilor despre respectarea drepturilor omului în raioanele de Est ale Republicii Moldova. Noi credem că respectarea drepturilor omului ar trebui să devină o temă prioritară în acest dialog”, a subliniat Manole.

Fostul membru din partea Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, crede că, pentru Germania, este principial important ca, în timpul președinției sale în OSCE, să se facă neapărat ceva palpabil în problema transnistreană. Iar analistul politic Igor Boțan crede că această vizită nu se va solda cu nimic, deoarece autoritățile de la Chișinău nu au o viziune clară asupra reglementării conflictului: „Frank-Walter Steinmeier face ceea ce au făcut și predecesorii săi la conducerea OSCE - a venit la Chișinău, discută cu autoritățile de aici, apoi va merge la Tiraspol... În ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean, Republica Moldova nu este pregătită pentru soluționarea acestui diferend. Pentru Chișinău, rezolvarea conflictului ar însemna stoparea vectorului european. În ceea ce privește protocolul semnat la Berlin, dacă se va insista pe el, aceasta va însemna cedări din partea Chișinăului și consolidarea pozițiilor Tiraspolului, adică lichidarea vectorului european ”, a menționat Boțan.

Menționăm că la conferința de la Bavaria, delegațiile de la Chișinău și Tiraspol nu au ajuns la nici o înțelegere în ceea ce privește apostilarea diplomelor de studii superioare eliberate de instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană.

Constantin Uzdriș