Premierul moldovean Maia Sandu va pune la dispoziție un număr de telefon pentru cetățenii care vor să denunțe crimele regimului Plahotniuc și înființează un birou de politici anticorupție și reformă a justiției din experți naționali și internaționali, inclusiv din România.

„Noi toți cunoaștem că regimul Plahotniuc a comis abuzuri. Foarte multe abuzuri. Multe dintre ele sunt cunoscute, dar și mai multe încă nu sunt cunoscute. Suntem determinați să le investigăm și să solicităm aplicarea pedepselor meritate în fața unor judecători independenți. Pentru aceasta însă, avem nevoie de probe. Știu că mulți dintre dumneavoastră dețin astfel de probe, dar, pe bună dreptate, nu aveți încredere în procurori. Nici eu astăzi nu am încredere în Procuratura care încă este controlată de Plahotniuc. Asigurarea unei independențe veritabile a procurorilor este prioritatea noastră. Până asigurăm însă, independența procurorilor, vă îndemn să aveți încredere în noi, să aveți încredere în mine. Vom anunța, în scurt timp, un număr de telefon de încredere ca toate persoanele care dețin probe despre crimele comise de Plahotniuc și apropiații lui, despre influențele exercitate de aceștia, despre demiterile pentru simplul fapt că oamenii nu au vrut să meargă la o manifestație organizată de PDM sau invers – au ieșit la un protest împotriva regimului Plahotniuc – să mi le prezinte. Informația primită va fi verificată de persoane din imediata mea apropiere, în care eu am deplină încredere. Noi vom insista ca procurorii sau alte servicii responsabile să investigheze adecvat fiecare acuzație”, a menționat Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, a menționat ea, pentru demascarea abuzurilor fostului regim, pedepsirea celor vinovați și eliberarea instituțiilor de corupție, „anunț astăzi crearea unui Birou de politici anticorupție și reformă a justiției pe lângă cabinetul prim-ministrului Republicii Moldova cu participarea experților locali și internaționali, inclusiv a experților din România care au stat la baza reformelor în justiție și crearea instituțiilor anticorupție în România”. Maia Sandu nu a precizat însă, despre cine anume este vorba.

Secretul din sertarele procurorilor va fi făcut public

În plus, noul premier a menționat că va expedia săptămâna aceasta, din numele prim-ministrului Republicii Moldova, o scrisoare companiei „Kroll”, care a investigat frauda bancară din Republica Moldova, în care va solicita o copie a celui de-al doilea raport secretizat de fosta guvernare. „Vom cere raportul „Kroll-2”, pentru a afla mai multe detalii despre investigarea furtului miliardului de dolari, despre cei implicați și, cel mai important, despre destinația banilor delapidați”, a spus Maia Sandu.

Ea a îndemnat toți funcționarii care au deservit fostul regim, punând la cale tot felul de scheme dubioase, iar acum încearcă „să se lingușească pe lângă șefi, pentru a-și asigura un loc confortabil” să demisioneze și să-și aștepte sancțiunea care va veni după eliberarea justiției.„Noi apreciem oamenii sinceri și corecți, nu pe cei care își schimbă pălăria odată cu puterea. Iar cei care au servit fostul regim prin abuzuri și punând la cale tot felul de scheme dubioase trebuie să plece. Nu vom putea colabora din cauza toleranței zero la corupție a noii guvernări. Chiar astăzi am discutat cu câțiva conducători din Guvern, care au făcut parte din regimul oligarhic, și le-am explicat că avem viziuni radical diferite cu privire la buna guvernare în folosul cetățeanului. Decizia lor de a-și da demisia este una așteptată de cetățeni”, a menționat Maia Sandu.

Ea a precizat în acest sens că cei cu care a discutat deja sunt membrul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, și directorul general al Agenției Servicii Publice, Sergiu Răilean. Maia Sandu a precizat că nu a cerut demisia celor trei, însă le-a transmis că există suspiciuni asupra activității pe care au desfășurat-o până acum și urmează a fi efectuate cercetări.

Democrații își intră în rolul de opoziție

La rându lor, democrații numesc asta „șantaj și măsuri represive”. Ei atenționează societatea și misiunile diplomatice asupra „unui amplu proces demarat de regimul PSRM-PAS-PPDA de forțare a unor funcționari publici să demisioneze”. Potrivit PDM, „funcționarii sunt amenințați cu dosare penale privind activitatea lor anterioară, daca nu demisionează”.

Din cauza viziunilor geopolitice diametral opuse ale partidelor care formează majoritatea parlamentară, președintele Igor Dodon a propus un moratoriu „pe subiecte care dezbină”, pentru ca noua guvernare „să se consolideze și să reziste”. Potrivit lui, la 14 iunie 2019 a început o nouă etapă istorică pentru Moldova. „Cele mai mari dificultăți abia urmează. Regimul a suferit o înfrângere răsunătoare, însă nu a plecat definitiv. El s-a ascuns în toate structurile de stat, în organele de forță, în administrațiile publice locale. El dorește să se revanșeze cât mai curând și va încerca să destabilizeze situația în toate domeniile economiei și sferei sociale, iar noi primim deja primele semnale în acest sens. Pentru acest plan, el are suficiente forțe și posibilități”, apreciază Dodon.

Dodon vrea moratoriu pe subiecte care dezbină

„Pentru a face față tuturor problemelor și provocărilor din partea regimului care a plecat, este foarte important ca majoritatea parlamentară și Guvernul să acționeze în comun și într-o echipă unită. Promit că, în calitate de președinte al țării, voi face tot posibilul pentru a ajuta la depășirea tuturor dificultăților, contradicțiilor și dezbinărilor care, cu siguranță, vor apărea. Pentru ca noua guvernare să se consolideze și să reziste este extrem de important ca cel puțin o perioadă, să anunțăm un moratoriu pe subiecte ideologice și geopolitice care ne dezbină”, susține Dodon.

Potrivit lui, momentan, sarcina primordială este asigurarea schimbării cardinale în toate domeniile – justiție, economie, sferă socială: „Cetățenii trebuie să știe că aici, acasă, nu vor mai fi deschise dosare penale la apelul vreunui șef de partid sau al vreunui funcționar de rang înalt. Antreprenorii trebuie să fie siguri că nu vor mai fi dosare penale fabricate în scopul capturării afacerilor sau eliminării concurenților. Fiecare funcționar public, fiecare funcționar guvernamental nu trebuie să se gândească la alegerile care urmează să aibă loc, ci la viitoarele generații. În caz contrar, el va avea o singură cale: o foaie de hârtie, un pix și cererea de demisie”, a scris Dodon pe Facebook.

DW