În perioada 30-31 mai curent, al Kiev (Ucraina) s-a desfășurat Conferința regională "S.T.O.P Corupția", eveniment la care participă jurnaliști de investigație, activiști, reprezentanți ai ONG-urilor în domeniul prevenirii corupției din Moldova și Ucraina.

Participanții la eveniment au atenționat că în aceste două state, unde corupția este prezentă în toate domeniile, rolul jurnaliștilor de investigație și a organizațiilor neguvernamentale este unul colosal în prevenirea corupției.

Galina Bostan, președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a menționat că prin eforturi comune, (a jurnaliștilor și societății civile) mesajul anticorupțional este mai clar și înțeles de către cetățeni. „Jurnaliștii traduc într-un limbaj accesibil cetățenilor ceea ce spun ONG-urile. Ziariștii de investigație de la noi au suficientă răbdare pentru a analiza documente, chiar și actele legislative, pentru a face materiale de calitate”, a constatat experta.

De asemenea, președintele CAPC a specificat că jurnaliștii de investigație au o contribuție importantă în domeniul prevenirii corupției, o dovadă în acest sens fiind multitudinea cazurilor mediatizate de conflicte de interese, incompatibilitate de funcții, dar și a falsului în declarații în baza cărora, Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat și, în mare parte, a constatat încălcări. Galina Bostan a specificat că este foarte importantă specializarea jurnaliștilor, deoarece în acest caz materialele lor vor fi mai profesioniste:„Materialele de investigație trebuie să aibă un rezultat concret, să convingă autoritățile să pornească anchete care să culmineze cu confiscarea averilor dobândite ilicit, indiferent pe cine sunt oficial înregistrate. Atunci se vor vedea rezultate”, a concluzionat Galina Bostan.

Este nevoie de solidaritate între jurnaliști

La rândul său, Vitalii Șabunin, reprezentantul Centrului de Prevenire a Corupției din Ucraina a afirmat că și jurnaliștii de investigație din Ucraina sunt profesioniști, demascând multe cazuri de corupție. „Eu am văzut în activitatea jurnaliștilor de investigație tehnici de investigare pe care le aplicăm și noi. În sectorul unde activez sunt puțini specialiști calificați”. El a spus că jurnaliștii de investigație au materiale foarte bune, însă nu există solidaritate între instituțiile media. „Cred că unicul dezavantaj este că materialele de investigație cu impact major nu sunt mediatizate așa cum trebuie să fie, ca să afle mai mulți cetățeni despre un anumit abuz. Aceasta se întâmplă pentru că multe posturi de televiziune sunt în mâna unor oligarhi, care vor să stingă cât mai repede un scandal de corupție, nu să-i dea amploare”, a precizat Vitalie Șabunin.

Concentrarea mass media – obstacol în lupta contra corupției

Ambasadorul Norvegiei în Ucraina, Jon Elvedal Fredriksena, a menționat în cadrul evenimentului că pentru a avea un rezultat bun în prevenirea corupției trebuie să existe o colaborare strânsă între jurnaliști, cetățeni și organizațiile neguvernamentale: „Corupție este peste tot. Toți partenerii externi vorbesc că fenomenul corupției este foarte periculos la fel ca și războiul, iar presa are un rol primordial în a scoate la suprafață cazurile de corupție”, a spus diplomatul.

El a confirmat că problema concentrării media este un obstacol în calea prevenirii corupției: „Norvegia poate să vă ajute, însă soluția trebuie să vină din partea voastră, a țării. Dar știu că este aproape imposibil să lupți cu corupția fără o presă liberă și fără jurnaliști onești”, a subliniat ambasadorul.

Prezent la conferință, fostul ministru ucrainean al Economiei și Comerțului, Aivaras Abramovicius, cel care a demisionat la începutul anului curent, acuzând puterea de la Kiev că blochează reformele în domeniul prevenirii și combaterii corupției, a precizat că atât timp cât instituțiile statului sunt slabe, materialele jurnaliștilor de investigație vor fi mai calitative, dezvăluind cazuri șocante.

„Conferința regională privind schimbul de experiență pentru jurnaliștii de investigație, bloggeri și activiști în domeniul luptei contra corupției” a fost organizată de Freedom House în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova și Institutul Mass-Media din Ucraina.

Lilia Zaharia