Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova a menținut decizia instanțelor anterioare de invalidare a alegerilor locale noi pentru Primăria Chișnău. Astfel, Andrei Năstase, rămâne fără mandat.

Argumentele CSJ: „Instanţa de apel şi prima instanţă au examinat cauza sub toate aspectele, cu respectarea normelor de drept material, procedural şi au apreciat corect probele administrate, hotărârile acestora fiind legale. Argumentele invocate de către Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și candidatul electoral Andrei Năstase, reprezentaţi de avocatul Dumitru Pavel, de către Partidul Politic Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, reprezentat de Nicolae Fomov, și de către Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale municipale Chișinău nr. 1 în cererile de recurs se referă la fapte care au fost deja constatate de către instanțele inferioare și cu privire la care completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție nu se poate pronunța, acesta efectuând doar o analiză în drept.

Mai mult, argumentele invocate de către recurenții menționați nu se încadrează în temeiurile prevăzute la art. 432 alin. (2), (3) şi (4) Cod de procedură civilă, iar cererea de recurs depusă de Liudmila Perederii este depusă de o persoană care nu este în drept să declare recurs.

Din aceste motive, completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie consideră inadmisibile aceste recursuri”

Decizia a fost luată în timp ce afară, în fața CSJ, protestau mii de susținutători ai primarului ales. Decizia a fost întâmpinată cu strigăte de nemulțumire și cu scandarea „Revoluție!”. Organizatorii protestului, Andrei Năstase și Maia Sandu, au condamnat decizia Curții, menționând că astăzi a fost ucisă democrația în Republica Moldova.

„Suntem într-un război pe față cu Plahotniuc!”, a declarat Andrei Năstase. „Este o decizie politică, comandată de un criminal care și-a bătut joc de această țară. Astăzi, această canalize, pe nume Plahotniuc, a ucis democrația în Republica Moldova”, a declarant Năstase. El a chemat cetățenii să vină marți dimineață, la ora 7.30 în fața Primăriei – acolo unde vor fi anunțate acțiunile de mai departe ale opoziției. „Vom constitui un comitet de rezistență națională – așa se întâmplă în dictatură”, a declarat președinta PAS, Maia Sandu. „Avem nevoie de discuții cu străinătatea”, a spus Andrei Năstase. „Vom găsi soluția potrivită ca să scăpăm de această mafie criminală. Acum depinde numai de noi dacă țara aceasta va avea viitor”, a adăugat el.

Ambasada SUA din Moldova a reacționat dur la decizia Curții Supreme de Justiție, menționând că aceasta „a consolidat percepţia publicului asupra interferenţelor politice în justiţia Republicii Moldova”„Alegerile libere, corecte şi transparente sunt fundaţiile oricărei democraţii şi trebuie să respecte normele internaţionale. Orice presupuse nereguli ar trebui abordate într-un mod care respectă statul de drept şi principiile democratice ale Guvernului, inclusiv voinţa poporului, aşa cum a fost exprimată prin alegeri. Independenţa justiției este un principiu democratic cheie, iar decizia de astăzi a consolidat percepţia publicului asupra interferenţelor politice în justiţia Republicii Moldova”, se arată în reacția Ambasadei SUA.

Reacția ambasadorului UE în Moldova, Peter Michalko: „Sunt extrem de dezamăgit de decizia CSJ de a nu admite apelul contra invalidarii alegerilor pentru Primăria orașului Chișinău. Voința oamenilor, exprimată în alegeri libere și corecte, valorile democratice, principiile statului de drept pentru respectarea cărora Republica Moldova s-a angajat în relațiile cu UE, nu au fost respectate”.

Reacția ambasadorului Canadei în Republica Moldova, Kevin Hamilton: „„Sistemul judiciar din Moldova a picat astăzi un test important. Voința democratică a alegătorilor din Chișinău, așa cum a fost exprimată în scrutinul din 3 iunie, a fost ștearsă. Încrederea moldovenilor în integritatea și independența instituțiilor publice este erodată în continuare”.

„Eu rămân sigur că justiția în Republica Moldova este independentă. Pentru mine opinia judecatorului este definitive”, a comentat purtatorul de cuvant al PDM, Vitalie Gumurari.

Recursul depus la CSJ de Andei Năstase, prin care a atacat deciziile Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău de invalidare a alegerilor din 3 iunie, a fost examinată de judecătorii: Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh.