Curtea Supremă de Justiție a refuzat să examineze dosarul ”Diaspora” în care aproximativ 140 de cetățeni moldoveni au acuzat încălcarea dreptul la vot la alegerile prezidențiale. Avocații pun la îndoială corectitudinea unei asemenea decizii și dau asigurări că nu se vor opri aici.

Avocata Veronica Mihailov-Moraru a comunicat pentru Report.md că judecătorii CSJ au decis inadmisibilitatea examinării recursului într-o ședință închisă.

”Judecătorii, fără prezența părților, analizează dacă este necesară examinarea recursului. Au considerat din start că nu ar trebui examinat. În viziunea lor nu sunt întrunite acele temeiuri ca să fie examinată cauza”, a comunicat avocata.

Ea susține că hotărârea CSJ nu poate fi supusă altei căi de atac: ”Aceasta este ultima procedură internă. Urmează să vedem cum își vor motiva încheierea”.

Întrebată dacă avocații vor merge cu acest dosar la CEDO, Veronica Mihailov-Moraru a precizat: ”Încă nu am luat o decizie, dar cu siguranță nu ne vom opri aici”, a menționat avocata diasporei.

Moldovenii din diaspora au atacat statul în judecată după ce mii de oameni nu au putut vota în afara țării din cauza numărului mic de secții de votare și a insuficienței buletinelor de vot.

Dragoș Drăgan