La primele ore ale dimineții, la secția de votare de la Ambasada României din Chișinău, numărul alegătorilor veniți să își exprime dreptul la vot nu era prea mare. La poarta Ambasadei, „circulația” era dirijată de un angajat al Ambasadei, care gestiona fluxul de alegători.

”Am votat pentru o Românie Mare!”

Cei mai matinali au fost alegătorii trecuți de 40-45 de ani: ”Am votat pentru o Românie Mare! Vreau ca toți cei care au cetățeniei română să vină la vot”, ne-a spus o doamnă care votase deja. Zinaida Vârlan vine la votare la fiecare scrutin organizat în România, dar este, în același timp, un cetățean activ și în Republica Moldova. ”Cred că relațiile dintre România și Republica Moldova trebuie să fie mai bune, pentru că merităm un alt destin decât cel pe care îl avem acum. Chiar dacă Unirea nu se va face mâine-poimâne, vreau ca toți românii să trăiască mai bine”, mai spune alegătoarea.

”Vrem ca noul Parlament al României să fie mai deschis către Basarabia”, a intervenit o altă alegătoare, Cezaria Vasilache.

”Acolo hoții stau la dubă”

                                                                 FOTO: Report.md

”Unirea este posibilă, pentru că oamenii și-o doresc”, ne-a spus un alt alegător trecut de 60 de ani, de la poarta Ambasadei: ”Vrem o singură țară, dar să fie mare - o țară unde să lucreze toți cinstit, să nu fie hoți, nu așa ca la noi - se fură miliardele și nimeni nu îi găsește pe hoți. În România, anul trecut au fost puși la dubă peste 1500 de hoți mari. Acolo legea funcționează, nu ca la noi”, s-a revoltat alegătorul.

Discuții aprinse pe tema unirii purtau și alți doi bătrâni în fața sediului Ambasadei, după ce au votat: ”Am votat pentru băieți tineri, pentru unirea cu România”, susținea unul dintre ei. ”Noi, moșnegii, nu mai putem face nimic, dar voi, tineretul, trebuie să luptați, se faceți unirea și dacă ați face-o, să vedeți ce bine o să trăiți!”, se implică și amicul său în discuție. Aduc drept argumente evenimente istorice, de la Marea Unire de la 1918, până la deportările organizate de sovietici și îi etichetează imediat drept „trădători” pe cei care nu le împărtășesc ideile.

Tinerii – mai pragmatici și mai sceptici

                                                               FOTO: Report.md 

Spre deosebire de vârstnici, tinerii par să-și fi pierdut din romantismul unirii. Ei au așteptări mai pragmatice de la viitorul Legislativ de la București: ”Vreau mai multă transparență în activitatea instituțiilor statului, cazurile de corupție să fie cât mai bine identificate, așa încât statul să poată să funcționeze, să se dezvolte”, ne-a spus Victoria, o tânără însoțită de mama sa, care s-a grăbit să se laude că fiica ei pleacă astăzi la Londra, unde își face studiile.

Adrian, un alt tânăr basarabean, afirmă că România este un exemplu de urmat pentru Republica Moldova și că este la curent cu suportul oferit Republicii Moldova de către București, dar nu crede în ideea Unirii: ”E greu pentru România să intervină acolo unde rușii au pus cizma, unde toți conducătorii sunt oligarhi și au mentalitate sovietică. Cel mai bine pentru Moldova este să devină un stat liber, fără România și fără Rusia”, crede tânărul.

În Republica Moldova au fost deschise 35 de secții de vot și au fost distribuite aproximativ 87 500 de buletine de vot. Până la ora 13:00 la secțiile de vot din Republica Moldova votaseră aproape 13 000 de cetățeni. La ultimele alegeri din România, cele prezidențiale din 2014, în turul al doilea au votat peste 35 de mii de cetățeni români din Republica Moldova.

Natalia Enache