Deputații blocului ACUM au încercat să convoace marți o ședință specială a legislativului pentru alegerea organelor de conducere ale Parlamentului. Au fost însă boicotați de colegii din celelalte fracțiuni.

Până la dizolvarea Parlamentului de la Chișinău, ales la 24 februarie 2019, a mai rămas cel mult o lună. Până acum deputații s-au întrunit o singură dată, au creat fracțiunile și... atât. Decanul de vârstă, deputatul socialist Eduard Smirnov, a suspendat ședința de constituire invocând lipsa unei majorități parlamentare. Socialiștii pro-ruși susțin că Parlamentul nu-și poate alege organele de conducere fără o majoritate asumată și insistă asupra unei coaliții oficiale cu blocul pro-european ACUM (creat din PAS și PPDA) în condiții care, în opinia unor analiști politici, ar compromite în mod cert cele două partide anti-sistem ce coagulează electoratul pro-european.

Discuții oficiale în vederea creării unei combinații politice care să asigure funcționalitatea Parlamentului și învestirea unui nou guvern nu mai poartă nimeni. Analiștii politici cred că socialiștii urzesc un plan împreună cu democrații – fie unul care vizează compromiterea blocului ACUM și sincronizarea agendei în cazul anticipatelor, fie o coabitare tacită fără coaliție, cu guvern minoritar, aparent, socialist.

Majoritatea PSRM+PD+Partidul „Șor” – „coaliția” blocadei instituționale

În aceste condiții, blocul ACUM a făcut mai multe demersuri oficiale în care a cerut reluarea ședinței de constituire a Parlamentului. Fără succes însă. Decanul de vârstă, socialistul Eduard Smirnov, care ar trebui să convoace Parlamentul, a spus că nu va face asta fără să existe o majoritate. Prin urmare, cei din ACUM au anunțat pentru marți, 21 mai, o „ședință specială” a Parlamentului, pentru a discuta proiectele de deoligarhizare a țării și a alege conducerea Legislativului. La Parlament au venit însă, doar ei, fiind așteptați doar de jurnaliști. „Majoritățile parlamentare nu se fac prin tufari (boscheți – n.n.)! Să vină la Parlament să discutăm public!”, i-a îndemnat liderul PPDA, Andrei Năstase, pe socialiști. Potrivit lui, o majoritate PSRM+PD+Partidul „Șor” există deja – una neoficială, care face nefuncțional Parlamentul țării. „E timpul ca această majoritate să-și asume public paralizarea activității Parlamentului, aprofundarea crizei economie, ultimele scumpiri și menținerea în captivitate a procurorilor și a instituțiilor statului”, a menționat Năstase, care a adăugat: „E timpul să ne pregătim de ample acțiuni de protest!”.

Președinta PAS, Maia Sandu, a spus că „demontarea sistemului corupt, care sufocă astăzi Moldova și cetățenii ei, este posibilă”, iar cea mai importantă menire a acestui Parlament este „să redea libertatea instituțiilor statului”. Potrivit ei, blocul ACUM rămâne deschis „pentru a discuta cu deputații și cu societatea civilă proiectele incluse în pachetul de deoligarhizare și modul cum ar putea fi ele votate”. În privința protestelor, Maia Sandu a spus că societatea va fi informată suplimentar despre aceasta în viitorul apropiat.

Ce vor socialiștii?

La rândul lor, socialiștii au explicat că propunerea blocului ACUM, de a organiza o ședință specială a Parlamentului, este „populistă, nefondată și nu merită să fie luată în considerare”. PSRM a difuzat un comunicat în care menționează că „pentru a depăși criza politică este necesară crearea unei majorități parlamentare sau să se convină, cel puțin privind alegerea în prima etapă a conducerii Parlamentului”. PSRM își reafirmă „disponibilitatea și interesul său pentru crearea unei majorități parlamentare stabile și a unui guvern de coaliție care să depășească criza politică” în condițiile aprobate de Consiliul Republican al PSRM din 12 aprilie 2019. „Soluționarea acestei probleme dificile nu poate fi obținută prin trucuri de circ și declarații publice tari, în așteptarea aplauzelor”, a comentat pe Facebook secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Deutsche Welle