Grupul parlamentar al democraților are, începând de astăzi, 34 de deputați. Cei 14 transfugi comuniști au anunțat că aderă la fracțiunea PDM. 

Anunțul a fost făcut de șeful deputaților PDM, Marian Lupu, și deputata Violeta Ivanov, exponenta grupului celor 14.

Lupu a declarat că acest pas va duce la consolidarea majorității parlamentare și a stabilității în Parlament, iar Violeta Ivanov a lăudat Guvernul condus de Pavel Filip pentru că „a reușit să asigure stabilitatea, inclusiv în sistemul bancar, să stopeze declinul economic și să facă odine la Vamă și la Inspectoratul Fiscal...”. „A venit timpul să avansăm - să întărim stabilitatea și să contribuim la dezvoltarea Republicii Moldova, deoarece problemele fundamentale cu care încă se confruntă, cum ar fi: sărăcia, corupția, degradarea morală, sunt în așteptarea unor soluții radicale. Depășirea lor poate fi realizată doar în condițiile unei stabilități politice și social-economice profunde și durabile, prin intervenții chirurgicale care nu pot fi aplicate fără voință politică din partea guvernării”, a menționat Ivanov.

Ea a precizat că cei 14 ex-comuniști (între care și fostul șef al securității în perioada comunistă, Artur Reșetnikov, în trecut unul dintre cei mai înflăcărați purtători de slogane pro-ruse) aderă la fracțiunea PDM inclusiv pentru „asigurarea statalității și neutralității Republicii Moldova...; pentru asigurarea ireversibilității cursului european în scopul modernizării țării”.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a calificat aderarea celor 14 la PDM drept „un act încheiat de prostituție politică”.

Cei 14 deputați s-au rupt de grupul parlamentar al PCRM (care i-a adus în Parlament) la sfârșitul lunii decembrie 2015. Aceștia au format atunci Platforma Social-Democrată „pentru Moldova”. Cu ajutorul acestora, dar și cu voturile liberalilor conduși de Mihai Ghimpu, democrații au reușit să învestească, pe furiș, guvernul actual.