Noua componență a Comisie Electorale Centrale (CEC) a ajuns în Parlament. Cinci din cei nouă membri ai CEC au fost propuși de majoritatea parlamentară, trei de opoziție, iar un potențial membru urmează a fi propus de șeful statului.

Doar trei membri din actuala componență a CEC își vor păstra fotoliile. Este vorba de Andrei Volentir (PD), Eduard Răducanu (Platforma Social Democrată) și Vasile Gafton (PLDM). Din noua componență a CEC vor mai face parte: Veaceslav Agrigoroaie (PD), Rodica Ciubotaru (PL), Gurduza Sergiu (din partea transfugilor PLDM), Maxim Lebedinschi ( PSRM) și Aliona Russu (PCRM). Proiectul de hotărâre urmează a fi discutat miercuri la Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului.

Timofti încă se gândește

Consilierul președintelui Nicolae Timofti, Ion Păduraru a declarat pentru report.md că șeful statului nu a desemnat încă o persoană în componența CEC, deoarece încă nu a primit vreo solicitare în acest sens din partea Parlamentului. Potrivit lui Păduraru, este vorba de niște proceduri formale, decizia urmând să-i aparțină președintelui Nicolae Timofti. Consilierul președintelui Nicolae Timofti, Ion Păduraru a declarat pentru report.md că șeful statului nu a desemnat încă o persoană în componența CEC, deoarece încă nu a primit vreo solicitare în acest sens din partea Parlamentului. Potrivit lui Păduraru, este vorba de niște proceduri formale, decizia urmând să-i aparțină președintelui Nicolae Timofti.

Anterior, analistul politic Igor Boțan vorbea despre o directivă a UE prin care se solicită numirea prin concurs a celor care activează în instituţiile de drept şi de reglementare, inclusiv cum este CEC, directivă ignorată și în acest caz de către autoritățile moldovene. 

Constantin Uzdriș